Nissan-Tiida-Beijing-2016-1-e1461636381909_BM

Setelah imej teasernya tersiar minggu lalu, akhirnya Nissan Tiida hatchback secara rasminya dipertontonkan di Beijing Auto Show 2016. Model yang diasaskan dari model Pulsar di Eropah ini, diberikan penampilan baru untuk pasaran di China.

Muka Tiida ini diberikan rupa diinspirasikan daripada Nissan Maxima, dengan gril hadapan kini diberikan elemen krom yang lebih tebal dan bampar hadapan juga direka semula. Bahagian gril hadapan dan apron pada bahagian bampar dibahagikan dengan kemasan berwarna hitam. Di kedua-dua belah sisi bampar tersebut juga ditempatkan lampu kabus yang ditutup dengan kemasan berombak.

Bahagian belakang Tiida pula menampilkan perubahan yang agak minimal berbanding Pulsar. Lampu belakang masih lagi menggunakan unit lampu yang sama, cuma rekaan pada bampar belakang telah diolah semula. Bahagian dalam juga kekal sama seperti Pulsar, kecuali unit pemain utama sistem infotaimen untuk Tiida pasaran China ini dibekalkan dengan skrin sesentuh bersaiz tujuh-inci.

Tiida dijana oleh enjin petrol 1.6 liter empat-silinder berkuasa 126hp/154 Nm, dan dipadankan dengan kotak gear CVT automatik Xtronic. Ia juga dilengkapi dengan sistem Intelligent Start and Stop Nissan bagi membolehkan Tiida mencapai penggunaan bahan api yang lebih cekap. Untuk masa hadapan, Tiida dilaporkan akan dikuasakan dengan enjin turbo 1.2 liter empat silinder pada masa hadapan.