LDP_Toll_EXTRA

Buat masa ini, sebanyak 51 daripada 177 plaza tol di seluruh negara telah melaksanakan sistem transaksi tol secara elektronik (ETC). Menurut Timbalan Menteri Kerja Raya, Datuk Rosnah Abdul Rashid Shirlin, sistem ETC ini berjaya mengurangkan sehingga 50% masalah kesesakan trafik di laluan plaza tol.

Beliau sistem itu menjadikan tempoh pembayaran tol lebih singkat iaitu kira-kira enam saat bagi Touch N’Go dan tiga saat bagi SmartTAG berbanding 15 saat untuk transaksi secara tunai, laporan Bernama.

“Sistem ETC dapat mengurangkan antara 30% hingga 50% masalah kesesakan trafik di laluan plaza tol dan seterusnya memberikan penjimatan masa kepada pengguna,” katanya pada persidangan Dewan Negara.

Beliau menjawab pertanyaan Senator Datuk Seri Boon Som Inong mengenai sejauh mana keberkesanan kempen penggunaan ETC di lebuh raya bagi memastikan perjalanan pengguna lebih lancar.

Rosnah berkata kadar penggunaan ETC di semua plaza tol lebuh raya juga meningkat daripada 65% sebelum ini kepada 81%. Bagi memastikan kelancaran di lorong pembayaran tol pada waktu puncak iaitu 7 pagi hingga 9 pagi serta 5 petang hingga 7 malam, jurutol juga akan berada di setiap lorong ETC untuk membantu pengguna yang mengalami sebarang masalah.