Australasian New Car Assessment Programme (ANCAP) telah memberikan penarafan lima-bintang bagi Hyundai Elantra dan Kia Picanto 2016. Di mana kedua-duanya menerima lima-bintang bagi penilaian keselamatan kemalangan. Secara keseluruhan, Elantra menerima sebanyak 35.01 daripada 37 mata, sementara Picanto pula mendapat 34.26 daripada 37 mata.

Di Austalia, Elantra didatangkan dengan ciri standard termasuk beg udara hadapan, sisi dan tirai. Malah sedan ini juga menerima markah penuh bagi ujian pelanggaran sisi, ujian impak tiang dan pengingatan tali pinggang keledar. Walah bagaimana pun, sedan ini hanya mendapat penarafan perlindungan pejalan kaki yang ‘boleh diterima’ apabila cermin hadapannya telah direka dengan peningkatan daripada sudut keselamatan.

“Teknologi bantuan keselamatan yang terkini yang ada sebenarnya tidak mencukupi bagi Elantra dan Hyundai serta pengeluar kenderaan jenama lain patut mempertingkatkan lagi teknologi seperti brek kecemasan autonomi (AEB) pada semua model,” ujar CEO ANCAP, James Goodwin.

Bagi Kia Picanto pula, ia turut dilengkapi dengan beg udara hadapan, sisi dan tirai sebagai ciri standard. Malah ia turut menerima markah sebanyak 15.12 dari 16 mata bagi ujian pelanggaran hadapan, 14.40 dari 16 mata bagi ujian impak sisi dan markah penuh bagi ujian impak tiang.

Secara keseluruhannya, pelindungan sentakan hanya diletakkan sebagai ‘boleh diterima’, sementara perlindungan pejalan kaki pula hanya tahap ‘sederhana’. “Kia mempertingkatkan tahap keselamatan bagi Picanto tanpa mengira bajet, maka ia layak menerima penarafan lima-bintang,” kata Goodwin lagi.

GALERI: Hyundai Elantra

GALERI: Kia Picanto di IIMS 2015