erl-klia-express-1

Express Rail Link (ERL) mengakui kenaikan tambang sekarang iaitu sebanyak 47% adalah apa yang boleh dianggap sebagai suatu bencana. Kenaikan tambang sehala daripada RM35 kepada RM55 awal tahun ini dianggap terlalu mahal oleh kebanyakan penumpangnya.

Menurut CEO ERL Noormah Mohd Nor berkata, beberapa cabaran yang dihadapi serta penambahbaikan yang perlu dilakukan, terutama bagi menawarkan tambang kompetitif, memandangkan majoriti penumpang terdiri daripada mereka yang berulang alik ke tempat kerja setiap hari, laporan Bernama.

“Kami sedang berusaha untuk menambah baik perkhidmatan supaya setanding dengan perkhidmatan rel lapangan terbang di Hong Kong.

“Selain itu, kami juga berusaha untuk memenuhi permintaan pelanggannya dari segi perkhidmatan, termasuk menambah baik kekerapan kelajuan dan meningkatkan keselesaan penumpang. Malah ia boleh dianggap sebagai cabaran utama memandangkan kami terpaksa bersaing dengan model rel lapangan terbang lain,” ujar Noormah dalam pembentangannya pada Pertemuan Penerbitan UITP Asia-Pasifik ke-16.

Beliau turut berkata sistem ERL telah membawa kira-kira 30 juta penumpang sejak ia dilancarkan pada 2002.

“Kami mahu sistem ERL kami menjadi seperti yang terdapat di Lapangan Terbang Shinjuku di Jepun, yang mengangkut 3.5 juta penumpang setiap hari,” katanya.