CKD_VW_Polo_1.6_review_Malaysia_ 057

Pejabat pembelian Volkswagen ASEAN yang sebelum ini ditempatkan di Kuala Lumpur akan berpindah ke Thailand. lapor Bangkok Post. Pejabat baharu berkenaan akan mula beroperasi Ogos ini di kilang pemasangan Scania yang terletak di Samut Prakan.

Keputusan untuk memindahkan pejabat berkenaan ke Thailand adalah kerana 700 syarikat pembekal komponen VW terletak di negara gajah putih tersebut, berbanding dalam Malaysia yang hanya terdapat sebanyak 200 syarikat, jelas Noshir Desai, Pengurus Besar untuk perolehan pejabat VW rantau ASEAN.

VW menghantar komponen kenderaan bernilai 136 juta euro dari ASEAN ke Wolfsburg tahun lalu, meningkat sebanyak 21%. Separuh dari jumlah keseluruhan tersebut adalah dari Thailand. Perpindahan ini akan membolehkan VW lebih dekat dengan jumlah majoriti vendor mereka dalam rantau ini. VW mempunyai operasi dalam empat negara ASEAN iaitu Thailand, Malaysia, Indonesia dan Filipina.

Esekutif VW tersebut enggan untuk memberi sebarang perkembangan terkini untuk projek akan datang seperti pembangunan kereta-eko Thai. VW merupakan antara 10 pemohon untuk skim berkenaan, dan lembaga pelaburan negara berkenaan telah pun meluluskannya sebelum skandal “dieselgate” melanda syarikat tersebut tahun lalu.