PACEMAKER, BELFAST, 4/6/2016: Mark Higgins on Glencrutchery Road for the Subaru practice lap. PICTURE BY TONY GOLDSMITH

PACEMAKER, BELFAST, 4/6/2016: Mark Higgins on Glencrutchery Road for the Subaru practice lap.
PICTURE BY TONY GOLDSMITH

Setelah dua kali memperbaharui rekod lap terpantas di litar jalan raya Isle of Man dengan Subaru WRX yang hampir standard, Juara Rali British tiga kali, Mark Hinggins memecahkan sekali lagi rekod peribadi beliau di litar tersebut dengan WRX STI yang diubahsuai sepenuhnya oleh Prodrive, menurut laporan autocar UK.

Hinggins melengkapkan litar sejauh 37.73 batu (60.72 km) tersebut dalam masa 17 minit 49.75 saat dengan kelajuan purata 126.971 bsj (204.34 kmj), menggunakan tayar slick Dunlop Sport Maxx kompaun sederhana yang diambil terus dari jentera Kejohanan Touring Car British (BTCC). Beliau memecahkan rekod yang dicatatkan oleh dirinya sendiri pada tahun 2014 dengan masa 19 minit 15.88 saat dengan kelajuan purata 117.51 bsj (189.11 kmj) menggunakan tayar radial jalanan biasa.

Sejurus selepas mencatatkan rekod baharu tersebut, Higgins memeberitahu Manx Radio ” Saya fikir 125 bsj hanyalah mimpi sebelum memulakannya. Saya hanya melakukan sekali latihan jadi saya sangat gembira kerana dapat mencatatkan rekod sedemikan pada lap kedua dan ia pastinya akan diperbaiki lagi kerana saya sentiasa belajar setiap kali saya menghabiskan satu lap litar ini – begitu juga dengan kereta, ia pastinya dapat melakukan lebih lagi.”

“Keadaan litar sangat baik – satu-satunya masalah yang saya hadapi adalah pada lima atau enam batu sebelum garis penamat apabila penglihatan saya kurang jelas pada cermin hadapan. Ini membuatkan ia agak sukar pada sektor terakhir, tetapi saya sebenarnya tidak boleh mengeluh kerana penunggang yang menunggang disini mengalami masalah yang sama pada visor mereka setiap masa,” tambah Higgins.

subaru_wrx_sti_003_0

Prodrive adalah sebuah pasukan yang sangat memahami WRX STI. Hubungan antara STI dan Prodrive telah wujud seawal 1990 apabila kerjasama mereka bermula dengan pembinaan jentera Subaru Legacy untuk kejohanan rali dunia. Kerjasama tersebut terus terjalin dengan pembinaan jentera WRC Subaru Impreza WRX generasi pertama dan seterusnya, sehingga Subaru mengundurkan diri dari WRC pada tahun 2008. Dalam tempoh tersebut Impreza berjaya menggondol gelaran juara bagi kategori pemandu dan pengeluar beberapa kali, dan Prodrive juga turut bertanggungjawab mengeluarkan beberapa versi edisi terhad Impreza WRX seperti Impreza P1.

Tiada lagi data mekanikal yang didedahkan. Tetapi dengan rupa paras agresif dan saiz roda perlumbaan sebenar yang lebih besar, pastinya enjin boxer STI 2.5 liter turbo berkuasa 296 hp dan tork 407 Nm memacu kesemua roda melalui kotak gear enam kelajuan asal serta sistem suspensinya telah diubahsuai secara ekstensif, tipikal jentera-jentera binaan Prodrive sebelum ini.

Higgins mencatatkan rekod 19 minit 26 saat di litar jalan raya Isle of Man TT (terkenal sebagai litar jalan raya untuk perlumbaan motorsikal Manx Grand Prix), memecahkan rekod 19 minit 56.7 saat yang juga dibuat oleh beliau sendiri pada tahun 2011. Kedua-dua rekod tersebut dilakukan Higgins menggunakan jentera WRX STI yang hampir standard, dengan ubahsuai hanya dilakukan pada bahagian suspensi yang ditala untuk laluan beralun dan melompat pada kelajuan tinggi serta kelengkapan keselamatan perlumbaan seperti roll cage, tali keledar keselamatan perlumbaan, alat pencegah kebakaran, dan juga sistem ekzos terus berdesibel tinggi untuk keselamatan penonton.