2016-hyundai-elantra-sport-korea-spyshots-1

Kerajaan Korea Selatan inginkan kenderaan yang lebih bersih dan tidak mengundang pencemaran di negara berkenaan. Malahan negara itu juga sedang meningkatkan penggunaan kenderaan elektrik (EV) di jalan raya mereka dan mensasarkan penambahan 30% atas jualannya menjelang akhir dekad ini.

Menurut agensi berita Yonhap, Korea Selatan juga mahu mengurangkan penggunaan kenderaan dengan enjin diesel. Malah tidak lama lagi, negara berkenaan bakal mengenakan larangan terhadap kenderaan lama berenjin diesel daripada memasuki kota metropolitan Seoul dan akan menghentikan pemberian subsidi terhadap bahan api tersebut. Dalam masa yang sama, pengangkutan awam termasuk bas pula akan diwajibkan menggunakan bahan api gas pemampatan asli (CNG) bagi mengurangkan pencemaran udara di kota berkenaan.

Dalam perkembangan lain, Korea Selatan juga dijangka akan mendenda Nissan sebanyak $280,000 atas kesalahan menggunakan “peranti palsu” dalam ujian emisi bagi kenderaan crossover Qashqai, yang dibuat di UK dan dipasarkan di Korea Selatan. Namun setakat ini, Nissan masih enggan mengeluarkan sebarang kenyataan berhubung perkara tersebut.