Volvo XC90 T8 Twin Engine with Polestar Performance Optimisation

Volvo XC90 T8 Twin Engine with Polestar Performance Optimisation

Selepas Volvo S90 dan V90, Polestar kini menumpukan perhatian mereka kepada sebuah lagi siri 90 Volvo iaitu XC90 T8 Twin Engine. SUV dari pembuat kereta Sweden berkenaan kini menerima pakej Pengoptimuman Prestasi Polestar, yang memperkenalkan tingkat taraf pada unit janakuasa.

Pakej ini dimulakan dengan talaan enjin dimana unit T8 Twin Engine pada XC90 kini berkuasa 421 hp dan 680 Nm, peningkatan kuasa kuda kepada 14 hp dan tork 60 Nm. Menurut Polestar, XC90 kini mampu memecut dari 0-100 km/j dalam masa hanya 5.5 saat, 0.1 saat lebih pantas dari sebelum ini.

Agak mengejutkan, walaupun menerima peningkatan dari segi prestasi, penggunaan bahan api pada XC90 kekal tidak berubah. SUV berkenaan menggunakan 2.1 liter petrol untuk 100 km perjalanan dan jarak menggunakan elektrik sepenuhnya sejauh 43 km, dimana kedua-dua bacaan tersebut berdasarkan kitaran NEDC Eropah. Polestar juga turut mendakwa XC90 T8 kini “mencapai tahap keseronakan memandu baharu” dengan peningkatan pada respon pendikit, tahanan pada penukaran gear, kelajuan dan ketepatan, begitu juga pada prestasi keseluruhan enjin.

“Hanya selepas seminggu pengenalan pengoptimunan untuk S90 dan V90, kami mara lebih kehadapan dengan melancarkan pengoptimunan untuk XC90 T8 Twin Engine yang canggih dan mengujakan. Ini akan memberikan pelanggan yang mahukan tahap baharu untuk keseronokan memandu bersama XC90 mereka yang prestasinya mudah dan menarik untuk dipertingkatkan,” kata Niels Möller, CEO Polestar.