Pengedar tempatan Mazda telah mewar-warkan di laman media sosial Facebook mengenai kenderaan Mazda yang dijanakan oleh enjin diesel, SkyActiv-D bakal tiba tidak lama lagi.

Tahun lalu, Bermaz Motor telah mengesahkan kenderaan diesel SkyActiv-V akan diperkenalkan pada tahun 2016, namun buat setakat ini tidak mengatakan model pertama yang bakal diperkenalkan itu. Kemungkinan besar ia adalah CX-5 janaan diesel yang telah pun dipasang di kilang Inokom di Kulim bagi dieksport ke pasaran Thailand.

CX-5 diesel dijanakan oleh enjin 2.2 liter turbo-berkembas SkyActiv-D empat-silinder sebaris, dan dipadankan dengan transmisi automatik SkyActiv-Drive enam-kelajuan. Untuk pasaran Thai, enjin ini mampu menghasilkan kuasa sehingga 175 PS pada 4,500 rpm dan tork 420 Nm pada 2,000 rpm.

Penjana kuasa ini juga telah dikonfigurasi dan digunakan untuk Mazda 6 2.2L SkyActiv-D. Bagi Mazda 6 tersebut, ia sepatutnya ditawarkan dengan penjana kuasa diesel yang memiliki pelarasan penjana kuasa yang sama, meski pun ia merupakan unit CBU yang diimport dari Jepun.

Selain itu, model popular lain yang mungkin ditawarkan dengan penjana kuasa ini ialah Mazda 2 dan CX-3. Kedua-duanya dikuasakan oleh enjin 1.5 liter SkyActiv-D empat-silinder (104 hp/270 Nm), dipadankan dengan transmisi automatik SkyActiv-Drive enam-kelajuan.

Bagi Mazda 3 pula, kemungkinan besar ia bakal menggunakan penjana kuasa yang sama dengan Mazda 6 dan CX-5 di Jepun. Turut didatangkan dengan enjin 1.5 liter SkyActiv-D bagi pasaran Eropah. Walau bagaimana pun, kita menjangkakan model tersebut tidak akan diperkenalkan di Malaysia dalam waktu terdekat ini.