2017-Honda-Freed-patents-1-e1466992050825

Honda dikatakan sedang rancak membuat pelbagai persiapan untuk melahirhan model serba baharu Freed hujung tahun ini. Seperti mana yang telah disahkan oleh presiden dan CEO Honda sendiri, Takahiro Hachigo pada Februari lalu, Freed serba baharu ini menanti detik yang sesuai untuk diperkenalkan di persada antarabangsa. Namun baru-baru ini, imej patennya telah pun disebarkan.

Pada bahagian hadapannya, wajah ‘Solid Wing’ mendominasi gril atas yang lebih besar dengan bilah yang lebih kecil pada bawahnya. Lampu utama yang lebih nipis turut dipadankan, lebih kurang sama dengan yang ditampilkan pada model Jazz. Gril bawah kini lebih sporty dengan rekaan ‘sarang lebah’.

Pada sisinya pula, pintu gelongsor masih digunakan. Selain itu, terdapat bahagian kecil pada bumbung kini kelihatan disambung terus ke cermin hadapan. Manakala cermin sisi pula diposisikan semula.

Bahagian belakangnya pula, terdapat ruang yang lebih besar yang menempatkan spoiler/ Selain itu, pemegang plat nombor pula diasak ke atas iaitu betul-betul di bawah logo Honda. Malah reflektor/lampu kabus turut disemak semula dan diletakkan di apron bawah dan tempat mengisi bahan api turut diposisikan semula.

2017-Honda-Freed-patents-2-e1466992072436

Belum disahkan sama ada Freed baharu ini masih menggunakan platform yang sama dengan model Jazz masa kini. Namun terdapat laporan mengatakan ia memiliki ukuran 4,250 mm panjang (dipertingkatkan 35 mm), 1,695 mm lebar (tidak berubah) dan 1,710 mm tinggi (dipertingkatkan 5 mm). Manakala jarak rodanya juga masih kekal iaitu 2.740 mm.

Manakala penjana kuasanya, enjin petrol 1.5 liter bakal ditawarkan, bersama 1.0 liter VTEC Turbo sama seperti Civic spesifikasi Eropah. Manakala bagi versi hibrid pula, ia menampilkan sistem IMA (Integrated Motor Assist) yang bakal ditawarkan di pasaran beberapa negara.

Honda Freed pernah dipasarkan di Malaysia suatu ketika dahulu, diperkenalkan pada tahun 2010. Pada tahun 2013, dua variannya iaitu bagi versi facelift dilancarkan, pada harga RM99,800 dan RM113,500. Namun permintaan terhadapnya kurang memberangsangkan dan mendorong Honda Malaysia menghentikan jualannya di sini.

GALERI: Honda Freed generasi semasa