Der neue Mercedes-AMG GT R: Entwickelt in der „Grünen Hölle“

Mercedes-Benz telah mendedahkan jentera buas AMG terbaharu mereka – Mercedes-AMG GT R 2018 – di Goodwood Festival of Speed hujung minggu lalu.

Berbanding model GTS sebelum ini, GT R menampilkan gril hadapan dengan motif jail-bar serta dapra depan dan belakang yang lebih lebar diperbuat dari bahan gentian karbon menjadikan ia lebih lebar 1.8 inci. Bumbung GT R juga dibina dari bahan gentian karbon, manakala pada bahagian ia turut dilengkapi dengan sayap yang lebih besar. Bampar belakang dilengkapi dengan sepasang diffuser mengapit ekzos tip berkembar. Jentera ini disembur dengan warna badan khas AMG Green Hell Magno.

Jentera ini juga dilengkapi dengan kit aerodinamik aktif pada bahagian hadapan yang menghasilkan kesan venturi, seterusnya menekan badan kereta ini sehingga 1.6 inci ketika memecut melebihi 80km/j dalam ‘Race Mode’ membuatkan ia melekat pada permukaan jalan raya.

Der neue Mercedes-AMG GT R: Entwickelt in der „Grünen Hölle“

Bahagian dalaman GT R dilihat menampilkan imej yang lebih berorientasikan litar lumba dimana tempat duduk berprestasi AMG diberikan balutan kulit Nappa dan fabrik gentian mikro Dinamica. Warna hitam keseluruhan turut menerima serlahan berwarna kuning pada butang-butang kawalan instrumen dan jahitan. Tali keledar berwarna kuning turut didatangkan sebagai pilihan opsyen. Konsol tengah pula diberikan kemasan akhir piano black.

GT R masih menggunakan enjin V8 4.0 liter turbo berkembar sama seperti GT S, tetapi ia kini telah ditala untuk mengekstrak kuasa keseluruhan 577 hp dan tork maksima 699 Nm, berbanding GT S yang menghasilkan kuasa 503 hp dan tork maksima 650 Nm. Kuasa tambahan ini dihasilkan dengan kombinasi pengecas turbo baharu, talaan semula pada unit pengurusan enjin, liang ekzos yang dibentuk semula serta nisbah mampatan yang berlainan. Tekanan boost pada sistem turbo GT R dicatatkan pada 19.6 psi berbanding 17.4 pada GT S.

Kesemua kuasa dialirkan ke gandar belakang menerusi kotak gear klac berkembar AMG Speedshift DCT tujuh-kelajuan. Nisbah pada kotak gear GT R ini turut berbeza dari GT S di mana nisbah pada gear pertama dipanjangkan sementara nisbah gear ketujuh dan nisbah akhir kini telah dipendekkan.

Der neue Mercedes-AMG GT R: Entwickelt in der „Grünen Hölle“

Berat keseluruhan GT R juga 90 kg lebih ringan dari GT S. Hasil gabungan kuasa yang lebih tinggi, nisbah gear yang diolah semula serta berat keseluruhan yang lebih ringan, Mercedes AMG GT R mampu memecut dari 0-96 km/j dalam masa hanya 3.5 saat (0.2 saat lebih pantas dari GT S)

Untuk menghentikan jentera liar ini, ia dilengkapi dengan kit brek karbon seramik. Ia juga dipadankan dengan roda aloi forged berdiameter 19-inci di hadapan dan 20-inci di belakang. Kesemua roda tersebut dibaluti tayar spesifikasi litar Michelin Sport Cup 2 bersaiz 275/35 ZR 19 di hadapan dan 325/30 ZR 20 di belakang.

Pengedalian yang lebih lincah jentera ini bukan hanya bergantung pada sistem suspensi, ia turut dipadankan dengan sistem stereng pada roda belakang yang meningkatkan tindak balas serta kestabilan semasa membelok. Pada kelajuan di bawah 100 km/j, tayar belakang akan berpusing dalam sudut kecil bertentangan dengan arah pusingan tayar hadapan untuk tindak balas yang lebih pantas. Manakala untuk kelajuan melebihi 100 km/j pula, arah pusingan roda belakang adalah sama dengan roda hadapan, memberikan kestabilan yang lebih bagus dalam kelajuan tinggi.