bus crash bernama

Menteri Pengangkutan Datuk Seri Liow Tiong Lai menggesa penguatkuasaan terhadap pemasangan pengehad kelajuan bagi bas persiaran dan bas antara bandar perlu dilaksanakan segera.

Beliau turut berkata, sistem itu pernah dilaksanakan seketika dahulu, dan kementeriannya telah mengarahkan Puspakom untuk memastikan semua bas persiaran dan bas antara bandar diperiksa dan perlu memasang sistem ini, laporan News Strait Times

“Sistem ini sangat penting untuk memastikan semua bas tidak melebihi had laju yang ditetapkan,” ujarnya kepada pihak media.

Dalam masa yang sama, beliau turut mengingatkan semua pengusaha bas supaya tidak menaikkan tambang apabila penguatkuasaan ini dilaksanakan sepenuhnya kelak.

“Mereka tidak patut menaikkan kadar tambang kerana sistem ini hanya melibatkan kos yang minimal dan ia telah pun diperkenalkan beberapa tahun yang lalu. Cuma ini adalah masanya untuk kita menguatkuasakannya,” tegas Liow.

Beliau turut menambah, pihaknya akan meminta nasihat daripada Puspakom bagi menetapkan masa yang diperlukan untuk semua pengusaha syarikat bas memasang sistem ini.