bmw-1-series-sedan-e1468809980135_BM

BMW telah memperkenalkan BMW 1 Series Sedan, yang sebelum ini telah diprebiu dan dikenali sebagai Concept Compact Sedan semasa Guangzhou Auto Show 2015. Menurut BMW, sedan empat-pintu berkenaan hanya dipasarkan secara eksklusif untuk pasaran China sahaja.

Sedan 1 Series ini dibina dengan kerjasama bersama rakan kongsi BMW di China iaitu Brilliance Auto, dan akan diproduksi di China bersama X1 dan 2 Series Active Tourer yang turut diproduksi secara tempatan.

Model 2 Series dibina berasaskan platform pacuan hadapan UKL yang turut menjadi asas kepada model-model MINI, dan ini merupakan petunjuk 1 Series Sedan mungkin merupakan model sedan pertama pacuan hadapan dari BMW, walaupun syarikat berkenaan masih belum mengesahkan perkara ini. Model BMW 1 Series sedia ada (F20) ditawarkan di sini sebagai sebuah model hatchback pacuan roda belakang.


Model Concept Compact Sedan

Tambahan lagi, BMW turut tidak mendedahkan lagi apa-apa informasi berkenaan unit janakuasa serta dimensi sedan baharu ini. Syarikat berkenaan hanya menyatakan “enjin terbaharu yang berkuasa dan teknologi terunggul dilengkapi dengan sistem berteknologi tinggi” akan ditawarkan, dibina di kilang enjin baharu mereka di Shenyang.

Model 1 Series Sedan ini dijangka merupakan model pacuan hadapan, dan berkemungkinan pilihan enjinnya terdiri dari enjin 1.5 liter turbo tiga-silinder (seperti pada model MINI Cooper F56) dan enjin 2.0 liter B48 turbo empat silinder (dari Mini Cooper S), dipadankan dengan pilihan kotak gear sama ada enam kelajuan manual atau enam- dan lapan-kelajuan automatik.

BMW menyatakan model baharu ini mendapat faedah dari penyertaan jurutera dari China untuk memastikan ia sesuai dengan keadaan jalan serta keadaan cuaca pada pelbagai jenis bentuk muka bumi di negara berkenaan. Model 1 Series ini juga menerima banyak perincian talaan dan penambahbaikkan berdasarkan tabiat pelanggan dari China serta persekitaran penggunaannya.

Dari segi rupa bentuk, 1 Series Sedan masih sama dengan rekaan yang ditayangkan tahun lalu. Gril ‘kidney’ signatur BMW masih kekal pada tempatnya tetapi elemen krom yang ditampilkan agak kurang berbanding model konsepnya. Lampu LED hadapan yang anggun dan liang kemasukan udara hadapan pada bahagian bawah juga masih dikekalkan.

Sementara itu, kemasan pada perumah lampu kabus kini diberikan warna hitam, dan lampu kabus sebenar dipadankan di bahagian tersebut. Perbezaan lain yag disaksikan pada model produksi ini termasuk saiz roda (tetapi masih mengekalkan rupa bentuk jejari berkembar), pemegang pintu konvensional, dan rekaan semula pada cermin sisi yang kini diberikan warna kontras berbanding warna keseluruhan badan.

Walaupun 1 Series Sedan diumumkan sebagai model eksklusif untuk pasaran China, BMW menyatakan “segmen kereta kompak premium merupakan segmen paling cepat berkembang di seluruh dunia dan China,” jadi mereka mungkin berminat untuk memasarkannya ke seluruh dunia pada masa akan datang.


GALERI: BMW Compact Sedan F52 versi produksi sedang diuji