biodiesel

Kementerian Perusahaan Perladangan dan Komoditi (KPPK) akan mengadakan perbincangan dengan pengeluar kenderaan esok mengenai isu implementasi penggunaan biodiesel B10.

Menurut Menteri KPPK Datuk Seri Mah Siew Keong, “Kami memahami kebimbangan yang disuarakan oleh beberapa pengeluar kenderaan mengenai isu penggunaan biodisel B10 ini. Justeru, satu pertemuan akan dilangsungkan esok bagi membincangkan isu ini,” ujarnya kepada pihak media, laporan The Sun.

Sebelum ini, beberapa pengeluar kenderaan termasuk BMW Malaysia, Isuzu, Toyota dan Volkswagen telah menyuarakan kebimbangan mengenai penggunaan biodiesel ini. Kontroversi ini bertambah rumit apabila Persatuan Automotif Malaysia (MAA) telah menghantar surat kepada Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI), mendakwa penggunaan biodiesel bergred lebih tinggi dari B7 akan menyebabkan asid tebal metil ester (FAME) bercampur dengan minyak pelincir, seterusnya menyebabkan minyak pelincir tersebut menipis dan berkemungkinan besar menghasilkan enap cemar (sludge) di dalam enjin.

2016-Malaysian-Bio-diesel-Camerons-drive-2-e1459475144369

Walau bagaimana pun, Persatuan Biodiesel Malaysia (MBA) menyanggah dakwaan itu dan berkata, tiada masalah pada enjin untuk kenderaan yang menggunakan biodiesel dengan adunan lebih tinggi dari 7%. Kenyataan tersebut dibuat selepas kebimbangan yang dinyatakan oleh pengeluar-pengeluar kenderaan berhubung implementasi biodiesel B10 untuk sektor pengangkutan di Malaysia.

Antara penjelasan yang dibuat adalah biodiesel boleh digunakan di kawasan tanah tinggi seperti Cameron Highlands di mana cold filter plugging point (CFPP) biodiesel B10 dicatatkan di bawah 12 darjah selsius iaitu suhu paling rendah dicatatkan di Cameron Highlands, dan mendapan pada PME adalah lebih dibimbangi dalam kawasan beriklim sederhana berbanding negara bercuaca tropika seperti di Malaysia.

Menurut MBA lagi, penggunaan biodiesel B10 mempunyai kelebihan untuk meningkatkan pelinciran pada diesel Euro 5 yang mempunyai kandungan sulfur lebih rendah. Difahamkan pengecualian akan diberikan pada stesen minyak di kawasan tanah tinggi iaitu di Cameron Highlands, Genting Highlands dan Kundasang di Sabah, untuk penjualan biodiesel B10 ini.

Sebelum ini, KPPK telah mengumumkan peralihan penggunaan diesel B7 kepada biodiesel B10 (adunan 10% minyak kelapa sawit metil ester dengan 90% diesel petroleum), bermula Jun lalu di semua stesen minyak seluruh negara.