Mustapa

Kerajaan menerusi Kementerian Perdagangan dan Industri mensasarkan 100,000 unit kenderaan elektrik akan digunakan di atas jalan raya menjelang tahun 2020, lapor The Sun Daily.

Menterinya Datuk Seri Mustapa Mohamed berkata, setakat ini hanya 891 kenderaan elektrik didaftarkan di bawah Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ), dan kerajaan akan terus menggalakkan penggunaan kenderaaan cekap tenaga kerana kelebihan-kelebihan yang ada padanya.

“Salah satu sebab utama mengapa kami menggalakkan penggunaannya adalah kerana ia akan mengurangkan pencemaran karbon dalam negara, seterusnya memberikan persekitan yang lebih baik untuk semua.

“Keduanya, menggunakan kenderaan elektrik akan mengurangkan kos penyelenggaraan, dengan penjimatan sekitar RM5,000 setiap tahun berbanding kenderaan konvensional,” kata beliau semasa melancarkan motosikal elektrik Treeletrik yang diedarkan oleh Tree Movement (M) Sdn Bhd di Hotel Royale Chulan Hotel semalam.

Beliau juga menggalakan lebih banyak syarikat tempatan untuk mengeluarkan kenderaan elektronik selari dengan matlamat kerajaan untuk menggalakkan penggunaan teknologi hijau untuk mengurangkan pencemaran karbon.

Tambah Mustapa lagi kerajaan turut menjangkakan 5,000 motosikal elektrik akan digunakan dijalan raya akhir tahun ini, berbanding hanya 100 unit setakat ini, selepas pelancarannya tempoh hari.

Dalam masa yang sama, Tree Movement menjangkakan 11,000 unit motosikal-eko Treeletrik akan dijual dalam tempoh 12 bulan pertama dalam pasaran motosikal yang sememangnya sangat sengit. Dua daripada 12 model mereka, T-90 dan T-Cargo (model motosikal penghantaran) dijangka akan dilancarkan akhir September ini.

Menurut Ketua Pegawai Eksekutif syarikat berkenaan Micheal Yap, selain dari kos penyelenggaraan dan bebas pencemaran karbon, motosikal berkenaan turut boleh dicas semula menerusi mana-mana soket plug. Beliau menambah rakyat Malaysia turut menyukai rekaan motosikal berkenaan yang ditawarkan dengan pelbagai rekabentuk seperti skuter, superbike dan Vespa tradisional.