Ferrari-California-T-Deserto-Rosso-screenshot-01-2

Ferrari akan kembali bergandingan bersama rakan kerjasama dalam perisian, kejuruteraan dan rekaan Altair Product Design bagi membangunkan platform generasi akan datang pengeluar kenderaan Itali itu. Menurut laporan Automotive News, platform baharu ini adalah bagi beberapa model terkini Ferrari.

Menurut Altair, kerjasama dengan Ferrari ini telah terjalin lebih sedekad lalu, dan ia bertanggungjawab dalam kerja-kerja kejuruteraan dan rekaan bagi platform terbaharu jenama terkenal Itali ini.

Platform generasi akan datang ini dikatakan 15% lebih ringan dan mampu meningkatkan NVH jentera prestasi tinggi Ferrari, serta menambahkan kualiti prestasinya lebih dari 20%. Selain itu, ia juga dapat membantu Ferrari mengurangkan tempoh pembangunan dan memberikan peluang kepada model-model dalam barisannya untuk berkongsi platform.

Ketua Pegawai Teknologi Altair Product, Royston Jones, berkata, platform ini dilihat sebagai “penempatan struktur yang lebih optimum” dan “mengoptimumkan bentangan material” yang hasilnya mampu “mempertingkatkan karakteristik prestasi dan beratnya”. Dijangkakan model Ferrari pertama yang bakal menggunakan platform ini ialah California, yang dikatakan akan diperkenalkan pada tahun hadapan.