Proton_Iriz_Review_-019

Dalam maklumbalas terhadap laporan yang disiarkan semalam mengenai DRB-Hicom mahu menjual kepentingannya di dalam Proton, syarikat konglomerat terbabit menafikannya. DRB-Hicom berkata, mereka “komited untuk melakukan perubahan di samping mencari rakan strategik baharu” bagi Proton.

Walau bagaimana pun, DRB-Hicom tetap menegaskan bahawa Proton perlu menjalani Request For Proposal (RFP) dalam mencari rakan kongsi tetap yang strategik, sesuai dengan operasi dan budaya, sebagai sebahagian daripada syarat yang ditetapkan oleh kerajaan yang meluluskan pinjaman mudah bernilai RM1.5 bilion kepada Proton.

Request For Proposal (RFP) ini dijangka selesai pada suku pertama 2017, dan implementasi ini dipantau oleh jawatankuasa pemantauan khas yang dilantik oleh kerajaan bagi memastikan progres perubahan Proton berjalan lancar. DRB-Hicom juga telah membuat pengumuman menerusi Bursa Saham Malaysia, sebagai syarat yang diperlukan.

Malah Ketua Pegawai Eksekutif DRB-Hicom Datuk Seri Syed Faisal Albar Syed Ali Rethza turut memberitahu Business Times bahawa laporan tersebut adalah “tidak tepat sama sekali”.