Miros-Motorcycle-Lane-Survey-screencap

Institut Keselamatan Jalanraya (MIROS) telah mengeluarkan kajian kepuasan dan penggunaan lorong motosikal, sejak Jun 2016. Borang kajian menerusi dalam talian ini turut merekodkan data mengenai umur pengguna, jenis motosikal dan sebab menggunakan/tidak menggunakan lorong motosikal di seluruh negara, termasuk di lebuhraya.

Berdasarkan tinjauan kami di sepanjang lorong motosiikal di Lebuhraya Persekutuan, kami menemui beberapa kebenaran seperti mana yang sering didakwa oleh kebanyakan pengguna lorong motosikal terbabit, termasuk ia tidak diselenggara dengan baik dan faktor keselamatan yang terabai. Malah banjir turut menjadi isu yang kerap terjadi di lorong motosikal berkenaan.

2016-Fed-Highway-bike-tunnel-2

Menurut kenyataan pada borang kajian berkenaan, ia adalah bagi mengukur tahap kepuasan dan faktor lain yang mempengaruhi penggunaan lorong motosikal.

Namun persoalannya, dengan segala data yang diambil dan kajian yang dilakukan ini, adakah pihak berwajib akan segera mengatasi masalah yang telah pun acapkali ditimbulkan sejak sekian lama? Atau pun ia sekadar rekod sahaja? Kongsikan pendapat anda mengenai perkara ini di ruang komen di bawah.