Minggu lalu, Ferrari berhadapan dengan saman yang dikemukan seorang pengumpul supercar yang tidak berpuas hati kerana tidak dibenarkan membeli LaFerrari Spider sekaligus merosakkan reputasinya. Kini, Lamborghini pula berhadapan dengan tuduhan seorang pengumpul supercar bahawa mereka “menjual penipuan”.

Kereta yang terlibat dalam isu ini adalah Lamborghini Aventador LP 750-4 Superveloce, yang dibina hanya 600 unit untuk seluruh dunia. Model eksklusif ini dijual kepada pembeli dengan kos yang sangat tinggi, oleh itu, sebahagian pelanggan mahukan pembelian mereka itu turut hadir dengan pelbagai keistimewaan.

Dalam kes ini, seorang pengumpul supercar yang dikenali ramai dijanjikan bahawa beliau adalah satu-satunya individu yang memiliki Aventador SV di negara Afrika oleh pengedar Lamborghini di Johannesburg. Walau bagaimanapun, beliau kemudiannya berang apabila mengetahui ada sebuah lagi model edisi terhad yang sama dipandu sekitar Afrika Selatan.

Untuk menunjukkan kemarahannya kerana didakwa “ditipu” oleh Lamborghini, beliau menampal pelekat pada keretanya dengan dengan ayat berbunyi “Lamborghini JHB Menjual Penipuan.” Tidak cukup dengan itu, sebuah laman web khas turut dibuat yang mengandungi mesej sama pada pelekat dikeretanya, bersama mesej yang berbunyi – “kebenaran akan muncul.”