Persona 2016 booking BM

Proton Persona 2016 kini mula dibuka untuk tempahan kepada pelanggan yang berminat. Turut diberikan ialah tawaran pengenalan yang melibatan pakej servis percuma selama tiga tahun bagi alat ganti dan tanaga buruh. Ia bagaimapun hanya sah bagi tempahan yang dibuat sebelum 30 September ini.

Jumaat lalu, kami berkesempatan untuk mengikuti sesi pandu uji dan taklimat ringkas Proton bersama media berkenaan model yang bakal dilancarkan itu. Proton Persona 2016 akan dilengkapi dengan enjin 1.6 liter VVT petrol yang digandingkan dengan sistem transmisi CVT dan manual.

Bagi spesifikasi dan varian, terdapat empat pilihan disediakan kepada pelanggan. Pertama, varian Standard dengan pilihan transmisi manual atau CVT. Sebagai varian paling asas, ia tidak mempunyai lampu kabus, disediakan cermin sisi hitam dan rim 15 inci.

Kedua ialah varian Executive, yang antara lain turut dilengkapi dengan radio biasa, b-pillar dengan warna badan kenderaan serta rim 15 inci rona kelabu. Namun begitu, pilihan transmisi yang ditawarkan hanyalah dari jenis CVT sahaja.

Bagi varian Premium pula, ia juga dilengkapi dengan sistem transmisi CVT. Tambahan lain padanya ialah dari aspek keselamatan; ia dilengkapi dengan enam beg udara. Selebihnya, penggunaan material kulit bagi tempat duduk dan stereng, paparan skrin sentuh, masukan tanpa kunci (keyless entry), bodykit dan rim 15 inci warna perak.

Varian keempat ialah Premium SE. Perkara yang membezakannya dari varian Premium ialah aksesori bodykit penuh bagi keseluruhan kereta, termasuk spoiler pada but belakang.