Polis guna Honda Civic 2016 sebagai kereta peronda?

Agak kecoh di media sosial sebelum ini berkenaan imej sebuah Honda Civic generasi kesepuluh sedang dilekatkan dengan pelekat kereta peronda polis. Benarkah polis akan menggunakan Civic sebagai kereta peronda?

Menurut sumber kami, Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar bercadang untuk menukar kereta peronda Proton Preve/Inspira sedia ada dengan jentera baharu. Selain dari Civic, pihak polis turut mempertimbangkan untuk menggunakan model dari Volkswagen dan Proton Suprima S.

Dari gambar berkenaan, berdasarkan pada ciri-ciri dan roda aloi, dapat dipastikan Civic tersebut adalah dari varian 1.5L VTEC Turbo. Ia dijana oleh enjin 1.5 liter empat silinder VTEC Turbo berkuasa 173 PS pada takat 5,500 rpm dan tork maksima 220 Nm bermula 1,700-5,500 rpm, dipadankan dengan kotak gear CVT.

Jika benar kereta peronda ini digunakan kelak, pihak polis bukan sahaja dapat membuat rondaan dengan bekalan tork yang besar, malah turut tampil dengan lebih bergaya.

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.

Certified Pre-Owned - 1 Year Warranty

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Mohd Farid Awaludin

Farid mula menggilai kereta dengan menghafal logo dan jenama kereta ketika berumur 4 tahun, dan selanjutnya belajar membaiki kereta di institut kemahiran awam tempatan. Selalu membayangkan diri menjadi kerdil masuk ke dalam sistem mekanikal untuk diagnosis masalah dan memahamkan diri sendiri berkenaan teknologi baru. Dek selalu berangan mahu jadi seperti Tiff Needell, akhirnya diberi peluang untuk menyertai dunia media permotoran pada tahun 2012.

 
 

Add a comment

required

required