001b-e1472440090720_BM
Lexus telah mendedahkan pengganti untuk jentera RC F yang digunakan sebelum ini dalam perlumbaan Super GT Jepun – LC 500 GT500 – untuk musim 2017 akan datang.

Jentera LC 500 untuk kategori GT500 ini dikuasakan dengan enjin 2.0 liter suntikan bahan api terus dengan bantuan pengecas turbo berbanding model produksi sebenar untuk jalan raya yang menggunakan enjin V8 5.0 liter NA berkuasa 467 hp.

Seiring dengan itu, jentera baharu ini turut dilengkapi dengan kit aerodinamik menampilkan kesemua ruang roda dilebarkan (fender flare), splitter hadapan, skirt sisi, diffuser belakang serta sayap belakang bersaiz besar.LC 500 GT500 ini akan melakukan penampilan sulungnya pada sesi ujian September ini, untuk persediaan menjelang perlumbaan sebenar tahun hadapan.

Super GT merupakan perlumbaan Grand Touring di Jepun yang spesifikasi jenteranya hampir menyamai jentera-jentera yang bertanding pada kejuaraan German Deutsche Tourenwagen Meisterschaft (DTM) di Jerman. Perlumbaan musim ini masih berbaki lagi empat pusingan dimana empat pasukan Lexus berada di tempat kedua hingga kelima manakala pasukan Nismo kini mendahului carta pungutan mata.