2016-nissan-serena-bm

Dilancarkan di Jepun hanya dua bulan yang lalu, Nissan Serena baharu sudah terpaksa dipanggil balik kerana masalah pada sistem start/stop enjinnya. Secara keseluruhan, 9,481 unit Nissan Serena generasi kelima ini terkesan oleh panggilan balik tersebut.

Masalahnya berpunca daripada litar elektrikal starter-generator – akibat rintangan yang tidak mencukupi, arus yang tinggi menyebabkan pemulaan semula enjin boleh mengakibatkan kerosakan bahagian dalaman, seterusnya litar pintas.

Ini juga menyebabkan fungsi start/stop tidak berfungsi dengan betul dan paling teruk, generator boleh terbakar. Nissan menyarankan pengguna menutup ciri start/stop sehingga kerja penukaran dilakukan.

Menurut Reuters, satu kejadian telah dilaporkan, dengan sedikit kebakaran kecil. Nissan juga dilaporkan sudah memberhentikan penghantaran minggu lalu akibat daripada panggilan balik ini.

Walaupun jumlah penghantaran adalah tinggi, sebenarnya hanya 600 unit sahaja yang sudah tiba pada pelanggan. Selebihnya sama ada masih dalam proses penghantaran atau di pusat pameran sekitar Jepun. Nissan menjangka meneruskan kembali penghantaran pada minggu hadapan.