cenexinfographicsfinal-630x445bm

Jaguar Land Rover akan menambah barisan enjinnya, yang akan memberi manfaat kepada model semasa serta akan datang kedua-dua jenama. Paling utama adalah enjin empat silinder petrol Ingenium, yang dalam beberapa variasi boleh menawarkan 25 peratus lebih kuasa berbanding enjin yang digantikannya dan penggunaan bahan api lebih menjimatkan sehingga 15 peratus.

Enjin Ingenium petrol baharu ini (enjin Ingenium diesel sudah dilancarkan tahun lepas) digambarkan sebagai enjin paling maju pernah dihasilkan oleh syarikat ini dan ia menggunakan teknologi seperti electrohydraulic valvetrain, manifold ekzos bersepadu dan pengecas turbo twin-scroll dengan bebola seramik (ceramic ball bearings).

Untuk lebih fleksibel dan serba boleh, enjin ini menggunakan kapasiti 500cc bagi setiap silinder dan boleh digunakan secara meluas termasuk untuk model sedan sports serta SUV mewah. Pengeluarannya sudah bermula di United Kingdom.

Sebagai tambahan kepada barisan enjin baharu ini, Jaguar Land Rover juga sedang melakukan projek penyelidikan transmisi yang memakan belanja £30 juta yang dinamakan sebagai Transcend.

Ia adalah transmisi automatik klac berkembar lapan kelajuan yang menggabungkan nisbah gear kadar rendah serta teknologi penggerak hibrid. Beratnya pula kurang 20kg berbanding transmisi automatik lapan kelajuan dalam kelas sama dan ia akan digunakan untuk kenderaan pacuan roda belakang dan pacuan semua roda (AWD).

Dengan Transcend juga, kecekapan kenderaan masa hadapan Jaguar Land Rover akan meningkat manakala kemampuan sistem pacuan semua roda (AWD) mereka juga akan lebih berkembang kerana kotak gear tersebut mempunyai nisbah lebih meluas iaitu 20 dan ini adalah lebih dua kali ganda daripada kotak gear automatik lapan kelajuan biasa.