77853_17ym_x_adv-e1473926883787-630x435bm

Selepas mengeluarkan beberapa video teaser bulan lalu, Honda Motor Europe akhirnya mengesahkan skuter kembara X-ADV 2017 akan memasuki pasaran sebagai model baharu dan ia akan dipertonton kepada orang ramai semasa pameran motosikal EICMA di Milan, Itali bulan November nanti.

Diasaskan daripada skuter konsep City Adventure, X-ADV adalah sebuah jentera jenis baharu kerana ia menggunakan suspensi yang tinggi tetapi dipadankan dengan transmisi automatik klac berkembar (DCT). Walaubagaimanapun, tangki minyak yang terletak di bawah penunggangnya menjadikan X-ADV sebuah skuter.

Dengan kedudukan yang tinggi dan penunggangnya hanya perlu tegak untuk mengendalikannya, Honda X-ADV pasti akan dihargai ramai.

X-ADV didatangkan dengan penghadang angin hadapan yang boleh dilaras lima kedudukan untuk melindungi penunggang daripada angin manakala bahagian simpanan pula mampu menyimpan sebuah helmet offroad.

Desas-desus mengatakan skuter ini akan dikuasakan oleh enjin 749cc tetapi spesifikasi sebenarnya akan diketahui apabila dipertonton kelak.