ninja-h2-carbon-rf-e1475575347799bm

Motosikal keluaran Kawasaki yang mencetuskan fenomena iaitu H2 kini mempunyai satu lagi tambahan varian bagi tahun 2017 – H2 Carbon. Model ini adalah edisi terhad sebanyak 120 unit sahaja dan ia menggunakan panel badan atas bahagian hadapan (upper fairing cowl) yang diperbuat daripada gentian karbon polimer diperkuat (CFRP) dan mempunyai kemasan cat seperti H2R, tetapi tidak berkilat (matte).

Ini seterusnya meletakkan H2 Carbon di antara H2 biasa dan H2R (untuk kegunaan litar sahaja), tetapi masih boleh didaftar untuk kegunaan di atas jalan biasa.

H2 Carbon juga menerima peningkatan lain yang dilakukan pada kesemua varian H2 bagi pasaran 2017 – paling utama adalah suspensi belakang Ohlins berserta reservoir bagi memberikan pengendalian yang lebih baik. Pada unit penyerap hentakan ini, terdapat 22 tahap pelarasan lantunan dan tekanan, dan ia dipadankan bersama penyambung (linkage) yang direka semula.

Seterusnya, penunggang juga boleh mengetahui sudut kecondongan semasa mengambil selekoh apabila Kawasaki melengkapkan motosikal berenjin supercas ini dengan ‘bank angle display’. Ia juga mampu menyimpan rekod berapa sudut maksimum yang pernah dicapai.

Selain itu, Kawasaki H2 2017 turut diperlengkap dengan unit pengira inertia (IMU) daripada Bosch, sama seperti ZX-10R dan sekaligus memberikan ia kebolehan sistem ABS semasa motosikal condong membelok.

Enjin barisan H2 2017 tidak diusik dan masih sama seperti sebelumnya – 998cc, empat silinder sebaris dengan unit supercas tetapi diberi peningkatan pada bahagian penukar gear, di mana quickshifter padanya dilengkapi dengan ciri auto-blip semasa menurunkan gear. Bahagian ekzos juga diberi sedikit perubahan supaya ia dapat mematuhi tahap Euro 4.