hyundai-rn30-concept-1-e147522091180_bm

Menurut ketua ujian kenderaan dan pembangunan prestasi tinggi Hyundai, Albert Biermann, kerja-kerja pembangunan untuk kotak gear klac berkembar lapan-kelajuan syarikat berkenaan kini sudah pun lengkap sepenuhnya.

Biermann memberitahu CarAdvice, kotak gear berkenaan akan digunakan pada model pacuan hadapan, dan boleh juga dilengkapkan pada barisan model berprestasi tinggi N Performance – enam model bakal diperkenalkan menjelang 2019. Hyundai i30 N berkemungkinan besar model pertama di bawah jenama talaan tersebut, dan akan dilancarkan tahun hadapan.

“(Ia) lapan-kelajuan, (klac) basah, dan boleh dikatakan kotak gear yang baik, dan saya harap satu hari nanti, walaupun belum disahkan, transmisi ini akan wujud kerana ia juga boleh dipadankan pada kereta Hyundai lain,” kata Biermann. “Kami mempunyai perancangan untuk, atau idea bila kami mahu memasangnya, tetapi ia masih belum disahkan (lagi). Setelah ia disahkan, kami akan melakukannya secepat mungkin.”

Walaupun Biermann belum pasti sama ada i30 akan dilengkapi kotak gear baharu ini atau tidak, tetapi beliau telah mengesahkan kotak gear baharu ini dengan mudah dapat menangani kuasa sehingga 394 PS dan tork 450 Nm, yang hampir dengan kuasa dihasilkan oleh enjin turbo 2.0 liter empat silinder menjana model konsep RN30 pacuan semua roda.

Secara kebetulan juga, model konsep RN30 berkenaan turut dilengkapi kotak gear klac berkembar, walaupun tidak dinyatakan adakah ia kotak gear lapan-kelajuan yang sama disebut oleh Biermann. “Walaupun kuasa yang dihasilkan setinggi 290 kW (394 PS), 450 Nm, ia masih dalam lingkungan kuasa yang boleh ditangani oleh transmisi baharu ini,” kata Biermann.

GALERI: Hyundai RN30 Concept