dbkl parking tow bernama pix

Pada 6 Oktober lalu, sebuah media tempatan, The Edge, melaporkan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) sedang mempertimbang untuk melaksanakan sistem caj kesesakan di pusat bandaraya selepas perkhidmatan mass rapid transit (MRT) Line 1 mula beroperasi kelak.

Menurut laporan akhbar tersebut, Timbalan Pengarah Kanan, Jabatan Perancangan Bandar DBKL, Nik Mastura Diyana Nik Mohamad, DBKL sedang melihat kepada perincian pelaksanaannya, namun kadar harga bagi jenis-jenis kenderaan masih belum ditentukan.

Walau bagaimana pun, kenyataan itu telah disangkal oleh Datuk Bandar Kuala Lumpur, Datuk Seri Mhd Amin Nordin Abd Aziz, yang berkata laporan tersebut adalah tidak benar sama sekali.

Memetik laporan Bernama, beliau berkata, “Setakat ini tiada perancangan untuk mengimplementasikan sistem caj kemasukan kenderaan persendirian ke pusat bandaraya selepas perkhidmatan mass rapid transit (MRT) Line 1 mula beroperasi kelak. Laporan media berkenaan adalah tidak benar sama sekali.”

Sebelum ini, Nik Mastura berkata, rancangan pelaksanaan caj laluan berkenaan memang sudah termasuk di dalam Rancangan Struktur Kuala Lumpur 2020, dengan matlamat untuk menggalakkan orang-ramai menggunakan pengangkutan awam.

Polisi ini bertujuan untuk mengelakkan orang ramai daripada menggunakan kenderaan persendirian di dalam pusat bandaraya yang menjadi punca kesesakan. Ia adalah sama seperti yang diimplementasikan oleh negara jiran, Singapura.