2016-volkswagen-puchong-service-centre- 010

Volkswagen Group mengumumkan bahawa pusat khidmat jualannya untuk rantau Asia Pasifik akan dipindahkan dari Singapura ke Malaysia, dalam usaha mereka untuk menyediakan fasiliti yang lebih efisien dalam membekalkan alat ganti. Bermula 2018, hab baharu di Johor Bahru berkenaan akan berkhidmat untuk 28 pasaran dalam rantau ini.

Hab serantau komponen alat ganti berkenaan akan dibina di kawasan perdagangan bebas Pelabuhan Tanjung Pelepas (PTP) bermula Januari, dan akan dihubungkan terus ke pelabuhan, menyisihkan proses penghantaran peringkat pertengahan. Oleh itu, proses logistik akan menjadi lebih efisien dan mesra alam.

Dengan pusat serantau baharu di PTP itu juga, alat ganti akan dibekalkan ke pasaran Asia Tenggara dengan lebih cepat, dan outlet serantau akan menerima sehingga dua penghantaran sehari apabila ia beroperasi sepenuhnya. Pelan aktiviti khidmat selepas jualan untuk jenama lain dalam Volkswagen Group juga sedang dirancang untuk disepadukan dengan hab ini, serta pusat pengumpulan rantaian penghantaran untuk alat ganti asli.

2016-volkswagen-puchong-service-centre-005_BM

“Sejak tahun-tahun kebelakangan ini, rantau Asia-Pasifik telah merekodkan pertumbuhan yang stabil. Pengembangan dan peralihan lokasi pusat alat ganti serantau kami dari Singapura ke Malaysia mencerminkan signifikan dan potensi pasaran yang sedang berkembang ini dan menjadi asas untuk pertumbuhan yang lebih besar. Malaysia akan menjadi hab baharu untuk logistik khidmat selepas jualan dalam rantau ini,” kata Imelda Labbé, ketua khidmat selepas jualan Volkswagen Group.

Marcus Edelmann, pengarah khidmat selepas jualan Volkswagen Group Asia Tenggara pula berkata, “Pusat logistik serantau baharu kami akan membolehkan kami membekalkan alat ganti keseluruh rantau lebih pantas dari sebelum ini. Bermula 2018, pengedar di Singapura dan Malaysia yang dihubungkan secara terus akan menerima dua penghantaran sehari. Ini akan meningkatkan perkhidmatan pelanggan kami secara signifikan dalam rantau ini dan dalam masa yang sama menjadi asas untuk pertumbuhan yang lebih besar.”