segonispecial_hero-31bm

Syarikat pengubah suai motosikal biasanya akan menghasilkan sesuatu yang unik untuk menunjukkan kebolehan dan kreativiti masing-masing. Bagi Segoni yang sudah wujud di Itali sejak tahun 1971, mereka mempunyai cara tersendiri dan antara produk yang menarik dalam portfolio mereka adalah Oro G800 yang turut dibawa semasa pameran INTERMOT di Jerman.

Motosikal ini menggunakan enjin daripada model Kawasaki Z800 tetapi diberikan pengubahsuaian yang menyeluruh – paling menarik adalah kerangka besi chrome molibdenum yang disalut dengan emas 24 kt bagi meningkatkan eksklusivitinya. Bahagian badan luaran lain pula kebanyakannya menggunakan gentian karbon.

Bukan setakat penampilan, Segoni juga memastikan tiada kompromi untuk prestasi, dan motosikal naked ini dilengkapkan dengan brek Brembo M4 di hadapan dan belakang, fork terbalik di hadapan dengan pelarasan lantunan dan prabeban, suspensi monoshock dengan pelarasan serapan dan prabeban di belakang, rim aluminium diperkuat OZ 17 inci, unit pengawal elektronik (ECU) Magneti Farelli dan tempat duduk jahitan tangan.

Segoni Oro G800 mampu menghasilkan kuasa sebanyak 113 hp dan 83 Nm tork, dan ia dijual pada harga 58,000 Euro (RM268,258). Setiap motosikal akan dibuat hanya apabila ada tempahan dan dalam unit yang terhad.