uber-grab

Dua pindaan akta akan dibentang di Parlimen tahun hadapan bagi membolehkan kerajaan melaksanakan Program Transformasi Industri Teksi (TTIP), termasuk bagi mengawal selia perkhidmatan teksi yang mengunakan aplikasi e-hailing seperti Uber dan Grabcar, lapor Bernama.

Menurut Menteri Di Jabatan Perdana Menteri Datuk Nancy Shukri, dua akta itu ialah Akta Pengangkutan Awam Darat 2010 dan Akta Lembaga Pelesenan Kenderaan Perdagangan 1987.

“Langkah bagi mengawal selia ini adalah wajar yang antaranya bagi memastikan keselamatan penumpang dan pemandu diberi tumpuan,” katanya menjawab soalan Datuk Takiyuddin Hassan (PAS-Kota Bharu) pada persidangan Dewan Rakyat berkenaan kriteria dikenakan kepada perkhidmatan teksi menggunakan aplikasi e-hailing seperti UBER dan Grabcar serta kesan perkhidmatan tersebut kepada pendapatan pemandu teksi konvensional

Nancy menjelaskan pelaksanaan e-hailing di negara ini adalah berdasarkan permintaan tinggi oleh pengguna dan peningkatan penggunaan teknologi mudah alih dalam urusan harian. “Kajian mendapati lebih 50 peratus pengguna teksi di Malaysia menggunakan aplikasi mudah alih untuk mendapatkan perkhidmatan teksi manakala hanya 14 peratus daripada pemandu teksi cenderung untuk mengunakan aplikasi seperti itu untuk mendapatkan penumpang,” katanya.

uber-x-car

Beliau juga menyatakan perkhidmatan e-hailing tidak seharusnya dilihat sebagai saingan kepada kaedah teksi konvensional, sebaliknya digunakan sebagai peluang kepada pemandu teksi serta pelengkap dalam mengimbangi tawaran perkhidmatan dengan permintaan dan trend pasaran.

Menurutnya lagi satu kaji selidik dalam talian turut menunjukkan lebih 70 peratus daripada lebih 45,000 responden mahukan perkhidmatan e-hailing dilaksanakan dan dikawal selia, dan 59 peratus pengguna perkhidmatan berkenaan tidak pernah menggunakan perkhidmatan teksi sebelum ini. “Ini menunjukkan ada permintaan atau pelanggan yang baharu daripada segmen ini. Ia adalah sebenarnya peluang kepada industri ini untuk berkembang,” katanya.

TTIP merupakan inisiatif menyeluruh yang menumpukan secara khusus kepada perkara utama dalam industri teksi di negara ini iaitu menambah baik pendapatan dan kebajikan pemandu teksi, penyampaian perkhidmatan yang berkualiti dan peluang dan penggunaan teknologi dan ia diformulasikan bagi mewujudkan persekitaran industri teksi yang sihat dan ideal kepada pemandu, pengguna dan pengendali, kata Nancy.

Sebelum ini Pengerusi Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) Tan Sri Syed Hamid Albar dilapor berkata pindaan itu, jika diluluskan, akan mewajibkan syarikat yang menawarkan perkhidmatan teksi menggunakan e-hailing untuk diperbadankan dan semua pemandu teksi yang menggunakan aplikasi itu mesti memiliki kad pemandu yang dikeluarkan SPAD.