honda-wr-v-sketch-850x498-bm

Honda telah mengeluarkan lakaran rasmi kenderaan SUV kompak Honda WR-V, yang akan membuat penampilan pertamanya semasa Pameran Permotoran Sao Paulo 2016 di Brazil bulan hadapan. WR-V diasaskan daripada Jazz dan akan mengisi ruang di bawah HR-V dan CR-V dalam barisan produk Honda.

Pembuat kenderaan dari Jepun itu memberitahu, berdasarkan kajian mereka terhadap keperluan pelanggan di Amerika Selatan, Honda R&D Brazil menghasilkan WR-V sebagai kenderaan yang merealisasikan rekaan SUV “kental dan urban” – yang popular di kalangan penggemar gaya hidup aktif – dan mempunyai pelbagai guna, dalam badan bersaiz kompak.

WR-V serba baru ini akan diperkenalkan kepada pasaran Brazil dan negara lain seperti Amerika Selatan, yang mana pasaran SUV-nya semakin berkembang. Tiada kenyataan dikeluarkan untuk pasaran negara lain setakat ini.

Honda-WR-V-Brazil

Bulan Mac yang lalu, spyshot dari Brazil muncul, menunjukkan sebuah crossover berasaskan Jazz sedang diuji, dan ia dijangka sebagai WR-V. Fikirkan WR-V sebagai “Cross Jazz”, seperti juga Volkswagen Cross Polo dan Hyundai i20 Active. Seperti dua kenderaan itu, WR-V juga datang dengan kelengkapan lebih bergaya seperti rel bumbung, plet penghadang lumpur dan kemasan hitam pada bahagian bawah badannya. Kali ini, Honda telah memberi rupa yang unik pada “Jazz SUV” untuk membezakannya dengan kenderaan asal. Dari tepi memang jelas ia adalah Jazz.

Ini juga bukanlah konsep baru, termasuk bagi Honda – Fit Twist, sebuah SUV berasaskan Jazz generasi sebelum ini pernah dipertonton di Brazil pada tahun 2012. Kali ini, Honda menggunakan nama “R-V” seperti barisan kenderaan SUV-nya yang lain. WR-V itu bermaksud “Winsome Runabout Vehicle”.


GALERI: Honda Fit Twist pasaran Brazil

Honda Jazz RS CVT Special Edition