Foday Lion F22 3

Susulan berita mengenai kehadiran SUV SAF Landfort dan pikap SAF Striker di pasaran Malaysia yang disiarkan pada awal Mac lalu yang sepatutnya dilancarkan pada April 2016, terbaru, Pengarah Urusan Enggang Keramat Automotive Sdn Bhd, Azizul Hj Tandek, memberitahu paultan.org, kedua-dua model berkenaan dijangka akan diperkenalkan pada awal 2017 ini.

Kedua-duanya adalah model kenderaan yang rebadged dari jenama China iaitu Foday, dan dikenali sebagai Lion F22 bagi pikap dan Landfort untuk SUV. Bagi pasaran Malaysia, kedua-duanya akan dipasang di Oriental Assemblers, Tampoi, Johor (unit CKD) dan dijenamakan sebagai SAF walau masih mengekalkan imej dan spesifikasi yang sama dengan model pasaran China.

Hanya satu pilihan penjana kuasa sahaja bagi kedua-dua model pikap dan SUV berkenaan bagi pasaran Malaysia iaitu enjin 4G69S4N 2.4 liter petrol yang diperoleh dari Mitsubishi. Enjin ini mampu menghasilkan kuasa sehingga 134 hp pada 5,250 rpm dan tork 200 Nm dari 2,500 hingga 3,000 rpm.

Ia turut ditawarkan dengan dua transmisi iaitu manual lima-kelajuan dan automatik enam-kelajuan. Bagi SUV SAF Landfort, ia turut ditawarkan dengan pacuan 2WD dan 4WD, sementara hanya 4WD bagi SAF Striker.

Menurut Azizul, SAF Striker dan SAF Landfort dijangkakan akan dijual pada harga di bawah RM130,000 setiap satu. Pihaknya juga mensasarkan jualan sebanyak 100 unit bagi setiap model sebagai permulaan, dan sudah pun mempunyai 20 pengedar, kesemuanya pusat 3S di seluruh negara termasuk Malaysia Timur.

Perincian penuh mengenainya masih belum dimaklumkan, namun kedua-dua model akan dilengkapi dengan dua beg udara dan ABS bersama EBD, tanpa kawalan kestabilan. Kami akan membawakan perkembangan selanjutnya mengenai kedua-dua model ini sekiranya ada.

GALERI: Foday Lion F22

GALERI: Foday Landfort