big-blue-taxi-01-850x579-bm

Sunway Putra Mall menyanggah dakwaan pengendali teksi bahawa mereka ada hak untuk menghalang pemandu Uber dan Grab daripada mengambil penumpang dipremis itu kononnya ada “kontrak” eksklusif di antara kedua-dua pihak. Dalam laporan The Sun, pengendali premis berkenaan menyatakan bahawa mereka tidak terikat secara eksklusif dengan mana-mana penyedia pengangkutan awam.

Pihak pengurusan premis berkenaan juga menjelaskan semua pengunjung bebas untuk menggunakan mana-mana khidmat pengangkutan yang mereka inginkan ketika di sana.

Baru-baru ini, pengasas Big Blue Taxi Service, Datuk Shamsubahrin Ismail berkata syarikatnya akan menghalang pemandu aplikasi perkongsian kenderaan itu daripada mengambil penumpang di lokasi berkenaan, termasuk beberapa lagi tempat seperti di Publika, Hotel Ritz Carlton, KLCC dan Hotel JW Marriot.

Beliau mendakwa syarikatnya mempunyai hak untuk berbuat demikian kerana mempunyai “kontrak” khas dengan semua pemilik atau pengurus bangunan yang dinyatakan.

“Di bawah kontrak berkenaan, teksi Big Blue dibenarkan untuk mengambil penumpang dari lokasi berkenaan (di jalan persendirian). Sementara mereka yang beroperasi secara tidak sah atau tidak menepati mana-mana peraturan pihak berkuasa seperti Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) atau Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) adalah dilarang memasuki kawasan dan mengambil penumpang, walaupun mereka sudah ada tempahan daripada penumpang,” jelas beliau.