LRT-rail-pix-Bernama_PT_BM

Penyambungan Jajaran Transit Aliran Ringan (LRT) Laluan Kelana Jaya yang mula beroperasi sejak akhir Jun lalu dilihat memberikan impak yang positif. Menurut Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri S.K Devamany dalam Dewan Rakyat semalam, ia telah embawa peningkatan purata pengguna harian sebanyak 17,986 sehingga Ogos lalu.

Katanya lagi, sebahagian besar peningkatan itu membabitkan laluan Kelana Jaya yang meliputi laluan Putra Height ke Gombak iaitu sebanyak 15,404 pengguna setiap hari, laporan Bernama.

“Bagi laluan Ampang yang meliputi laluan Putra Heights, Sentul Timur dan Ampang pula peningkatan purata jumlah pengguna harian yang dicatatkan adalah sebanyak 2,582,” katanya.

Beliau menjawab soalan Sim Tze Tzin (PKR-Bayan Baru) yang ingin tahu purata jumlah penumpang menggunakan LRT laluan Kelana Jaya dan laluan Ampang setiap hari dari 2011 hingga 2016 dan peningkatan yang dicatatkan sejak pembukaan penuh stesen baharu sejak Jun 2016.

Devamany berkata secara purata, sebanyak 260,918 pengguna harian LRT bagi laluan Kelana Jaya direkodkan mulai 2011 sehingga Ogos lalu dan sejumlah 204,810 pengguna direkodkan bagi laluan Ampang.

“Purata jumlah pengguna harian ini tidak termasuk peningkatan penumpang yang direkodkan selepas pembukaan Projek Penyambungan Jajaran,” katanya.

prasarana-lrt-kj27-glenmarie

Projek penyambungan LRT Laluan Kelana Jaya meliputi jarak 17.4 kilometer bermula dari stesen Kelana Jaya dan melalui dua belas stesen baharu termasuk Ara Damansara, Subang Jaya dan USJ sebelum berakhir di Putra Heights.

Selain stesen Subang Alam dan stesen bersepadu Putra Heights, stesen lain ialah Lembah Subang, Ara Damansara, Glenmarie, Subang Jaya, SS 15, SS 18, USJ 7, Taipan, Wawasan, USJ 21 dan Alam Megah.

Laluan baharu Kelana Jaya dihubungkan dengan rangkaian komuter KTM di stesen Subang Jaya dan Laluan Bas Rapid Transit Laluan Sunway di stesen USJ 7 bagi memastikan perjalanan lebih lancar.

Melalui perluasan rangkaian ini, jajaran LRT Kelana Jaya akan meliputi perjalanan sejauh 46.4 kilometer melalui kawasan-kawasan yang padat dengan penduduk seperti Petaling Jaya, Bangsar, Taman Melati, Setiawangsa dan pusat perniagaan Kuala Lumpur.