fuel-pump-nozzle-petrol-diesel-ron-95-ron-97-file 702

Walaupun selepas kenaikan harga bahan api seperti yang diumumkan semalam, kerajaan sebenarnya telah mengeluarkan subsidi sebanyak RM400 juta, kata Menteri Kewangan Kedua, Datuk Johari Abdul Ghani. Bermula hari ini, harga bahan api naik 15 sen berbanding bulan lalu.

Johari berkata harga baharu bahan api ini dikira berdasarkan harga purata pada Oktober yang menyaksikan kenaikan lebih tinggi daripada apa yang kerajaan anggarkan bagi pembelian runcit. “Berdasarkan angka Oktober, kenaikan harga bahan api terbaharu sepatutnya 20 sen,” tambah beliau.

Menurut Johari lagi, selain harga minyak global, faktor lain yang dipertimbangkan dalam mengira harga bahan api ialah kedudukan mata wang Ringgit berbanding Dolar US. Terdahulu, beliau juga memberi penekanan bahawa kenaikan harga bahan api terbaharu ini bukanlah bertujuan untuk mengaut untung kerana harga minyak mentah dunia adalah tinggi pada Oktober,

Sejak 1 Disember 2014, kerajaan melalui Kementerian Perdagangan Dalam Negeri Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) melaksanakan sistem apungan (float system) bagi menentukan harga bahan api petrol dan diesel berikutan penarikan subsidi.