Ford S-Max Adaptive LED Headlamps with Glare-Free Highbeam-01

Bagi pemandu kenderaan yang menggunakan lampu tinggi (high beam) sewaktu memandu, ada hukuman pelik menanti. Ia diimplementasikan di Shenzhen, selatan China, pemandu yang berbuat demikian akan dihukum memandang silauan lampu tinggi kenderaan dalam tempoh seminit, laporan South China Morning Post.

Baru-baru ini, polis di bandar tersebut telah mengumumkan hukuman ini bakal dilaksanakan, di mana pesalah akan duduk di atas kerusi dan harus memandang silauan lampu tinggi tersebut selama 60 saat.

Bukan itu sahaja, pesalah juga akan disaman sebanyak 300 yuan (RM186), di samping amaran sepenuhnya dibaca sendiri iaitu penggunaan lampu tinggi sepenuhnya hanya boleh digunakan pada waktu dan tempat yang tertentu sahaja.

Maklumbalas daripada masyarakat di sana, rata-ratanya memberikan persetujuan kerana tindakan ini dilihat mampu mengekang kemalangan jalanraya yang berlaku disebabkan penggunaan lampu tinggi dalam keadaan yang tidak sesuai. Malah media di China sering melaporkan berita kemalangan yang membabitkan kematian apabila pemandu menggunakan lampu tinggi sepenuhnya yang cukup menyilaukan.

Sebelum ini, pihak polis hanya mengeluarkan saman terhadap pesalah iaitu antara 100 hingga beberapa ratus yuan, namun perkara ini didapati semakin menjadi-jadi. Maka hukuman yang dirasakan lebih setimpal harus dilaksanakan.