ldp-petaling-jaya-selatan-toll

Menurut kenyataan Menteri Kerja Raya, Datuk Seri Fadillah Yusof sebelum ini, empat lebuh raya iaitu Lebuhraya Penyuraian Trafik Johor Timur (EDL), Lebuhraya Senai-Desaru (SDE), Lebuhraya Kajang-Seremban (Lekas) dan Lebuhraya Koridor Guthrie (GCE) berhak menaikkan kadar tol pada tahun hadapan berdasarkan perjanjian konsesi lebuh raya semasa.

Namun, dalam penggulungan perbahasan Rang Undang-Undang Perbekalan 2017 peringkat kementeriannya pada persidangan Dewan Rakyat semalam, beliau berkata Jemaah Menteri pada 12 Okt 2016 lalu telah bersetuju memutuskan untuk menangguhkan cadangan pelarasan kadar tol bagi tahun 2016 dan 2017, menurut laporan Bernama.

Ini bermakna tiada kenaikan tol bagi 12 konsesi lebuh raya pada tahun ini dan tahun hadapan. Menurut beliau, selain dari empat lebuhraya berkenaan, terdapat lapan lebuh raya yang berhak menerima kenaikan tol pada tahun ini.

Lapan lebuh raya berkenaan ialah Lebuhraya Utara-Selatan (Plus), Link Kedua Malaysia-Singapura, Lebuhraya Shah Alam (Kesas), Lebuhraya Utara-Selatan Hubungan Tengah (Elite), Lebuhraya Damansara-Puchong (LDP), Butterworth-Kulim Expressway (BKE), Lebuhraya Seremban-Port Dickson (SPDH) dan Lebuhraya Pintas Selat Klang Utara Baru (NNKSB).

Dilaporkan, lapan lebuh raya itu berhak menaikkan kadar tol dan jumlah pampasan dianggarkan sebanyak RM593 juta perlu dibayar kerajaan jika tidak membenarkan kenaikan itu. Manakala jumlah pampasan bagi empat lebuh raya bagi tahun 2017 adalah sebanyak RM59.32 juta.