hks-r32

Hiroyuki Hasegawa, pengasas, CEO dan presiden syarikat talaan lagenda dari Jepun -HKS- telah meninggal dunia pada umur 71 tahun, 9 November lalu. Walau bagaimanapun, kenyataan ringkas yang dikeluarkan oleh pihak HKS sendiri tidak menyebut sebab-sebab kematian beliau.

Hasegawa yang juga bekas jurutera Yamaha memulakan perniagaan dalam dunia modifikasi dan talaan pada tahun 1973 bersama rakan kongsinya, Goichi Kitagawa, manakala aset dan modal permulaan dibekalkan oleh Sigma Automotive (HKS bermaksud Hasegawa-Kitagawa-Sigma).

Pada Julai 1974, HKS telah menghasilkan kit bolt-on turbo -pertama seumpanya di dunia- yang direka khas untuk enjin L20 Nissan yang menjana model Skyline C110 atau lebih dikenali sebagai Kenmeri Skyline. Kit berkenaan mampu melonjakkan kuasa asal enjin tersebut dari 115 PS kepada 160 PS.

Setelah kejayaan berkenaan, HKS memproduksi pula kit turbo untuk enjin L20 Skyline C210 dan juga enjin 18RG pada Toyota Celica RA28. Pada tahun 1981, HKS berjaya menembusi pasaran Amerika Syarikat dengan penubuhan HKS USA.

hks-hq

Dengan bermula zaman sistem suntikan bahan api elektronik pada era 1980’an, HKS mula menghasilkan perlatan-peralatan talaan berasaskan elektronik seperti pemasa turbo (turbo timer), sistem pengurusan enjin HKS F-Con serta pegawal injap elektronik HKS EVC.

HKS juga dikenali dengan pelbagai kereta-kereta demo dan juga jentera-jentera perlumbaan berkuasa seperti Nissan Skyline GT-R BNR 32 Group-A, jentera Drag HKS 180SX dan juga kereta-kereta kejohanan drift dan time attack yang dipandu Nobuteru Taniguchi seperti Nissan Silvia S15, Toyota Altezza serta Nissan GT-R R35.

Selain Amerika Syarikat, HKS turut bertapak di England (HKS Europe) dan di Bangkok (HKS Thailand) manakala segala usaha R&D produk terbaharu masih lagi dijalankan di ibu pejabatnya yang terletak berhampiran kaki Gunung Fuji, Jepun.