subaru-viziv-7-suv-concept-8-e1479433380475-850x453-bm

Kenderaan jenis SUV besar memang popular di Amerika Syarikat dan Subaru ingin menarik ramai lagi pelanggan dalam segmen itu dengan sebuah SUV tujuh tempat duduk yang akan diperkenalkan di sana awal tahun 2018. Rupa awal kenderaan ini boleh dilihat melalui kenderaan konsep yang baru dipertontonkan oleh Subaru di Los Angeles Auto Show, bernama Viziv-7.

Ia dilihat seperti satu versi Outback yang ditinggikan, dengan banyak gaya rekaan diambil daripada Viziv Concept yang pernah ditampilkan sebelum ini. Pada bahagian depan, terdapat gril besar dengan satu garisan krom yang menyambungkan kedua lampu utama LED dan lampu siang berbentuk C.

Bahagian bawah bampar mempunyai sepasang lampu kabus heksagon, yang turut digunakan pada bahagian belakang. Begitu juga dengan penghadang lumpur. Pada bahagian belakang, lampu dengan pencahayaan berbentuk C juga bersambung di bahagian tengah.

Pergi ke bahagian tepi, SUV ini menunjukkan profail lebih tegap dengan fender yang lebar, cermin sisi moden dan rim aloi 21 inci yang berkemungkinan besar tidak akan diguna pada model produksi. Dari sudut ini, Viziv-7 jelas nampak panjang dengan keseluruhannya mencatat 5,199 mm, tinggi 1,859 mm (1,829 mm tanpa rel bumbung). Lebarnya pula adalah 2,029 mm manakala jarak roda pula 2,990 mm.

“Kenderaan konsep ini menyatakan nilai, keselamatan, kemampuan untuk aktiviti luar, aspek boleh harap serta pendirian melihat ke hadapan yang ada pada kenderaan jenama kami. Kami juga tahu pelanggan dalam segmen ini mahukan kenderaan saiz penuh, dan SUV tiga barisan tempat duduk terbaru Subaru ini adalah kenderaan Subaru paling besar pernah dihasilkan,” kata timbalan presiden eksekutif korporat Fuji Heavy Industries.