peugeot-3008-bologna-1-850x467-bm

Sedikit berita berkenaan Peugeot 3008 generasi kedua – kenderaan SUV serba baru yang dipertonton pada Mei lalu ini, dijangka tiba di Malaysia dan desas-desus yang kami dengar, ia akan dilancarkan pada suku kedua tahun hadapan.

Daripada aspek varian yang ditawarkan, sekali lagi enjin petrol dipilih dengan unit 1.6L THP 165 S&S dan transmisi automatik enam kelajuan dilihat sebagai sudah pasti. Masih tiada sebarang kata sama ada varian 1.2L PureTech 130 S&S juga akan tiba, tetapi petanda menunjukkan enjin ini mungkin akan sampai di sini, walaupun melalui jenama lain.

Harga juga masih belum diketahui – tetapi besar kemungkinan akan meningkat sedikit berbanding harga yang ditetapkan untuk model semasa iaitu RM159,000.

Banyak kelengkapan yang boleh menarik perhatian pembeli pada kenderaan ini, antaranya adalah bahagian dalam yang lebih premium, rekaan papan pemuka i-Cockpit yang lebih maju, bahan binaan baru dan kemasan yang boleh mengatasi tahap pada beberapa kenderaan mewah lain.

Barang-barang lain yang ada pula termasuk skrin sesentuh lapan inci di tengah, suis seperti kekunci piano untuk kawalan radio, suhu, navigasi, parameter kenderaan, telefon dan aplikasi mudah alih. Namun begitu, yang paling menyerlah adalah skrin paparan 123 inci resolusi tinggi yang melengkapkan panel instrumennya.

Paparannya boleh diubah mengikut kemahuan pemandu, dengan terdapat lima mod yang ditawarkan dan kesemuanya boleh dikawal dengan butang yang terdapat pada stereng.

Masih lagi terlalu awal untuk mengetahui apa tahap kelengkapan yang akan diterima untuk kenderaan spesifikasi Malaysia, tetapi sebenarnya banyak yang disediakan pada Peugeot 3008 termasuk bumbung panoramik, pintu but belakang yang boleh dibuka tanpa sentuhan, manakala kelengkapan pilihan pula terdiri daripada sistem audio Focal Premium 10 pembesar suara serta Driver Sport Pack.