BMW M760Li xDrive memang adalah sebuah jentera hebat dengan kuasa sebanyak 610 hp dan 800 Nm tork. Jumlah ini datang daripada enjin V12 6.6 liter TwinPower Turbo dan boleh memecut sedan besar ini dari kedudukan pegun ke 100 km/j dalam masa 3.7 saat sahaja, sehinggalah kelajuan maksimum 250 km/j (dihadkan secara elektronik). Jika pakej Driver’s Pack dipilih, ia boleh memecut sehingga 305 km/j.

Secara standard, M760Li menggunakan bahagian muka hadapan M Performance, dengan lubang kemasukan udara lebih besar, rangka cermin berwarna hitam dan muncung ekzos lebih menonjol. Cuba memahami penggunanya, BMW turut menyediakan gaya lebih ‘bersahaja’ dan tidak agresif pada model ini, digelar sebagai BMW M760Li xDrive Model V12 Excellence.

Ia menggunakan lebih banyak bahagian krom seperti pada kemasan yang menyambungkan keseluruhan bahagian depan dari kiri ke kanan, penjuru bawah bampar, gril, skirting tepi serta keliling cermin pintu. Pada bahagian belakang, selain keliling muncung ekzos, juga terdapat kemasan krom sepanjang bampar tersebut.

Dalam perkara berkaitan dengan varian 7 Series berprestasi tinggi ini, syarikat dari Buchloe, Jerman iaitu Alpina juga ada menghasilkan sebuah 7 Series dengan kuasa sebanyak 600 hp dan 800 Nm tetapi menggunakan enjin V8 4.4 liter Turbo dari BMW, dan bukannya V12. Sudah tentu, sebagai sebuah kenderaan yang membawa lencana Alpina, ia mempunyai beberapa kemasan tersendiri di luar dan dalam.

GALERI: BMW M760Li xDrive


GALERI: BMW M760Li xDrive Model V12 Excellence