2015-race-start

Sabtu ini akan berlangsung perlumbaan Motul Sepang 12 Hour Endurace Race di Litar Antarabangsa Sepang (SIC) dan ia adalah kali ke 17 dianjurkan sejak tahun 2000 dan tugas mempromosinya dijalankan oleh SRO Motorsport Group yang berpusat di London, United Kingdom.

Mereka yang berminat untuk menonton perlumbaan selama 12 jam yang melibatkan pelbagai kenderaan seperti Ferrari, Lamborghini, McLaren, Porsche, Mercedes dan Audi ini tidak perlu membayar tiket untuk masuk ke Grandstand, tetapi bagi bahagian paddock, terdapat pas berharga RM106.

Perlumbaan ini akan bermula pada jam 12 tengahari, Sabtu dan berlangsung sehingga jam 12 tengah malam. Sebelum bermula, kenderaan lumba yang juga boleh digunakan di atas jalan raya biasa akan dipamerkan sekitar kawasan litar sebagai acara sokongan untuk pengunjung.

Empat pelumba Malaysia akan turut serta memberi cabaran dalam perlumbaan ini, terdiri daripada Dominic Ang, Datuk Adrian D’Silva, Melvin Ho, dan Douglas Khoo. Pelumba lain pula datang dari seluruh dunia termasuk Amerika, Eropah, Australia dan negara-negara Asia lain.