Mustang ganas yang anda lihat ini adalah Ford Mustang Shelby FP350S, dipertonton semasa pameran industri lumba prestasi di Indianapolis, Amerika Syarikat (AS). Ia adalah sebuah kereta lumba yang tidak boleh dipandu atas jalan biasa, tetapi boleh dibeli oleh sesiapa sahaja di wakil pengedar sah Ford di AS.

Shelby FP350S direka untuk acara perlumbaan jalan pecut dalam kelas termasuk, Trans Am (TA3 and TA4), NASA dan perlumbaan kelab SCCA (T1 and T2). Walaubagaimanapun, ia tidak terhad kepada kelas yang disebutkan tadi sahaja.

Model ini adalah penawaran terbaru Ford Performance bagi kenderaan lumba yang siap terus dari kilang seperti model sebelum ini iaitu FR500C, Boss 302R, 302S dan terbaru, Ford Shelby GT350R-C dan GT4 yang dipertonton pertama kali semasa SEMA 2016 dan berjaya memenangi kejuaraan IMSA Continental Tire SportsCar Challenge.

Ford Mustang Shelby FP350S dikuasakan oleh enjin 5.2 liter V8 yang disiapkan oleh Ford Performance Parts, dan dilengkapi antaranya dengan takung minyak dan penyejuk minyak prestasi, sistem ekzos lumba dan transmisi manual dengan pam minyak di dalam, penukar gear dan nisbah pacuan akhir belakang (rear final drive ratio) 3.73 daripada Tremec 3160.

Kelengkapan lain adalah termasuk casis unibody yang diperkuat dengan kimpalan jenis seam, roll-cage enam penjuru standard FIA, komponen suspensi berorientasikan lumba termasuk kalibrasi stereng elektronik dan sistem brek prestasi tinggi. Mustang lumba ini menggunakan rim 19 inci, dengan tayar 10.5 inci lebar di hadapan dan 11 inci di belakang. Terdapat juga pembelah angin dan sayap belakang gentian karbon daripada Ford Performance pada kenderaan ini. Data berkenaan operasi kereta ini boleh didapati dengan adanya unit MOTEC manakala kedudukan pemandu dijaga dengan tempat duduk Sparco spesifikasi FIA dan roda stereng yang boleh ditanggalkan.

Barangan tambahan lain turut disediakan termasuk pakej rim 18 x 11 inci dan grafik khas. Ford juga ada membuat Mustang lumba untuk pasaran global seperti Mustang GT4.

GALERI: Ford Mustang 5.0L GT V8 pasaran Malaysia

GALERI: Ford Mustang 2.3L EcoBoost pasaran Malaysia