Tahun ini merupakan ulang tahun yang ke-50 buat Toyota Corolla Altis. Sepanjang kewujudannya di pasaran dunia, ia telah pun berada di lebih 150 buah negara, dan menjadi antara model Toyota yang digemari setelah terjual melebihi sejuta unit sejak tahun 1966. Ia juga telah menyaksikan pembikinan 11 generasi dengan sejumlah model facelift.

Pada pertengahan November lalu, UMW Toyota Motor (UMWT) telah mengumumkan tempahan bagi model facelift terbaharu Corolla Altis 2016 dibuka. Ia hadir dengan tiga varian iaitu 1.8E, 1.8G dan 2.0V. Harganya pula masing-masing adalah RM117,361.15, RM120,278.47 dan RM134,865.06. Malah UMWT turut menawarkan varian 2.0V dengan ‘pakej keselamatan tambahan’ dan unit istimewa ini ditawarkan pada harga RM142,644.59.

Kesemua harga tersebut adalah harga atas jalan termasuk GST dan tanpa insurans. Malah ia turut didatangkan dengan waranti selama lima tahun, tanpa had perbatuan.

Untuk aspek keselamatan, jika sebelum ini, hanya varian 2.0 sahaja yang menerima tujuh beg udara dan Kawalan Kestabilan Kenderaan (ESC). Namun kini kesemua varian turut menerima tujuh beg udara,VSC, ABS dengan EBD dan Isofix sebagai elemen standard.

Pada bahagian enjin, masih tiada sebarang perubahan, iaitu masih mengekalkan unit 2ZR-FE 1.8 liter (139 PS/173 Nm) dan 3ZR-FE 2.0 liter (145 PS/197 Nm). Ia dipadankan bersama transmisi automatik CVT dengan ciri ‘Sport Sequential Shiftmatic Mode‘ tujuh kelajuan. Pedal penukar di stereng juga disertakan untuk model 2.0V.

Selain itu, model tertinggi Altis 2.0V ini turut dipadankan dengan rim 17-inci yang dibaluti tayar 215/45 manakala model 1.8L menggunakan rim 16-inci dengan tayar 205/55. Selain itu, ia turut dipadankan dengan lampu hadapan LED untuk 2.0V dan hjenis halogen bagi model 1.8L. Lampu nyalaan siang dan lampu belakang LED didatangkan secara standard untuk semua model, bersama lampu kabus.

Cermin sisinya boleh dilaras dan dilipat secara elektronik, dengan penunjuk arah pada 1.8E manakala varian 1.8G dan 2.0V mendapat tambahan ciri lipat secara automatik dan boleh berhubung dengan gear undur. Semua varian mendapat kemasan krom pada pemegang pintu, kemasan belakang dan gril hadapan.

Menjengah bahagian dalamannya, antara elemen standard yang ditampilkan untuk semua varian termasuklah penghawa dingin zon-tunggal automatik, roda stereng balutan kulit yang boleh dilaras (tilt/telescopic) bersama butang kawalan audio dan tempat duduk belakang yang boleh dilipat 60:40.

Manakala bagi varian 2.0V pula, pastinya ia memiliki elemen tambahan iaitu kawalan kelajuan dan tempat duduk jenis sports dengan kawalan elektronik dan sokongan belakang serta cermin pandang belakang electro-chromic.. Bagi varian 1.8G pula ditambah dengan panel Optitron, butang kawalan paparan informasi dan Bluetooth pada roda stereng dan tempat duduk kulit.

Aksesori tambahan yang disediakan adalah unit hiburan skrin sesentuh DVD-AVN 2-DIN Toyota, Bluetooth, WiFi, HDMI, Smartphone Link, navigasi dan kamera undur. Unit yang lebih maju adalah DIV-AVN, yang dapat memberikan skrin sesentuh capacitive dan boleh melayari internet. Anda juga boleh memilih kit badan aerodinamik, kamera hadapan, plat pemijak tepi pintu berlampu dan penapis haba cermin.

Corolla Altis 2016 ini turut menawarkan dua warna luaran baharu iaitu Phantom Brown Metallic dan Red Mica Metallic – bagi menyertai barisan warna sedia ada iaitu White Pearl CS, Silver Metallic, Grey Metallic dan Attitude Black. Manakala warna hitam menjadi pilihan bagi kabin kesemua varian.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai spesifikasi lengkap Toyota Corolla Altis 2016, sila layari carbase.my.

GALERI: Toyota Altis 2.0V

GALERI: Toyota Altis 1.8G