Malaysia bakal mencatatkan lagi satu sejarah dalam sektor pengangkutan apabila fasa pertama Transit Aliran Massa (MRT) akan memulakan perkhidmatannya dari Sungai Buloh ke Semantan mulai 16 Disember ini.

Menurut Mass Rapid Transit Corp (MRT Corp), dengan pelaksanaan projek MRT ini, selain daripada memantapkan pengangkutan awam darat, ia akan turut membuka peluang perniagaan yang baharu, sekali gus meletakkan imej Kuala Lumpur sebaris dengan bandar raya utama di dunia.

Malah MRT Corp turut menjangkakan pengurangan kira-kira 160,000 buah kereta di jalan raya di Lembah Klang bila perkhidmatan MRT Sungai Buloh-Kajang (SBK) beroperasi sepenuhnya Julai 2017.

Pengarah Komunikasi Strategik dan Perhubungan Stakeholder Datuk Najmuddin Abdullah berkata beliau optimistik dengan pengurangan kenderaan memasuki bandaraya memandangkan perkhidmatan itu dijangka mengangkut 400,000 penumpang setiap hari, laporan Bernama.

Najmuddin turut berkata kebanyakan stesen akan terletak di lokasi strategik di kawasan perumahan padat demi memenuhi keperluan orang ramai untuk berulang alik ke bandaraya.

Kawasan itu termasuk Damansara, Kota Damansara, Mutiara Damansara, Bandar Utama, Taman Tun Dr Ismail, Phileo Damansara, Semantan, Bukit Dukung, Batu Sebelas Cheras, Bandar Tun Hussein Onn, dan Taman Suntex. Di mana sebelum ini, kawasan-kawasan itu tidak pernah mendapat perkhidmatan rel bandar.

Setiap tren mempunyai empat gerabak dengan kapasiti penumpang sebanyak 1,200 orang, pada kekerapan setiap 3.5 minit. Manakala bagi kemudahan parkir, terdapat sejumlah 14 tempat letak kereta bertingkat dan terbuka mengandungi 8,000 petak di stesen-stesen sepanjang 51 km laluan SBK.

“Ini memberi impak signifikan dalam mengurangkan kesesakan trafik hari ini, di samping penumpang berpendapatan rendah dan pertengahan akan mendapat manfaat besar dari perkhidmatan ini.

“Ini kerana mereka boleh mengelakkan belanja bila menggunakan kereta, kenaikan harga minyak, kadar tol, bayaran parkir yang tinggi di pusat bandar dan pelbagai lagi,” kata beliau.

Katanya, tambang perkhimdatan MRT SBK adalah dalam kemampuan setiap orang antara RM1 hingga RM6.40 berdasarkan jarak perjalanan.

Projek MRT SBK bernilai RM23 bilion itu yang meliputi jarak 51 km dengan 31 stesen adalah sebahagian daripada Program Transformasi Ekonomi (ETP) yang dipelopori oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

Manakala bagi Fasa 2 pula, ia meliputi baki 19 stesen antara Semantan dan Kajang sejauh 30 km dan dijadual beroperasi Julai depan, disahkan sudah hampir 95% siap.

Menurut Pengarah Projek MRT Sungai Buloh-Kajang, Marcus Karakashian, ia termasuk semua kerja struktur stesen, sistem rel dan tren.

“Kami jangkakan ujian perjalanan bagi fasa kedua dilakukan seawalnya pada Januari depan sebelum beroperasi pada Julai tahun yang sama,” katanya.