Kerja-kerja menaiktaraf dan memperbaiki laluan motosikal di sepanjang Lebuhraya Persekutuan, yang menelan belanja sebanyak RM3.13 juta, dijangka siap pada 17 Disember ini. Ia disahkan oleh Timbalan Menteri Kerja Raya Datuk Rosnah Abdul Rashid Shirlin d Dewan Rakyat, laporan The Sun Daily.

Menurut Rosnah, kerja-kerja menaiktaraf melibatkan pemasangan isyarat amaran, mengecat semula garisan jalan, membaiki lampu jalan dan mengganti serta membetulkan semula penutup longkang yang hilang. Beliau turut menambah kertas cadangan untuk kerja-kerja menaiktaraf laluan motosikal bagi fasa seterusnya yang melibatkan peruntukan sebanyak RM29 juta telah pun diusulkan pada Bajet 2017.

Kenyataan daripada Rosnah ini adalah bagi menjawab soalan yang dikemukakan oleh Senator Datuk Koh Chin Wah. Malah Rosnah turut menambah, “Berdasarkan peruntukan bajet bagi tahun hadapan, Jabatan Kerja Raya (JKR) telah pun berbincang dengan beberapa agensi terlibat termasuk Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL), PLUS dan SPRINT, bagi tujuan yang sama iaitu menaiktaraf dan memperbaiki laluan motosikal.”

Selain itu, beliau trurut berkata, berdasarkan perancangan, kerja-kerna pembinaan fizikal untuk projek yang diusulkan ini dijangka akan bermula pada suku kedua tahun 2017.