Tahun 2016 menandakan 25 tahun kewujudan syarikat pengeluar ekzos dari Slovenia iaitu Akrapovic dan sebagai salah satu cara sambutannya, syarikat itu mengeluarkan ekzos edisi terhad sebanyak 25 unit, terdiri daripada model untuk pelbagai motosikal termasuk Ducati Multistrada, Yamaha YZF-R1, BMW S1000RR, Kawasaki Ninja ZX10-R dan KTM 1290 Super Duke R.

Tujuan utama penghasilan ekzos edisi terhad ini adalah untuk mengutip derma bagi beberapa persatuan kebajikan termasuk Two Wheels For Life yang memperjuangkan kebajikan penduduk tempat terpencil di Afrika. Setiap ekzos ini akan dijual secara lelongan di beberapa acara dan laman web.

Bagi menjadikan ekzos ini istimewa, selain mempunyai logo khas ulang tahun ke-25 Akrapovic, ia juga akan ditandatangani oleh pelumba antarabangsa terkenal termasuk Jonathan Rea, Valentino Rossi, Jorge Lorenzo, Andrea Dovizioso, Casey Stoner, Brad Binder, Loris Capirossi, Tom Sykes dan Sylvain Guintoli. Ekzos ini dihasilkan menggunakan titanium dan mempunyai cat lapisan nano untuk memastikan keadaannya mampu bertahan lama, meskipun diguna pada motosikal (biasanya barangan edisi terhad seperti ini hanya sekadar akan menjadi barang pameran).

Melihat kepada laman web www.charitystars.com yang sudah pun menjalankan sesi lelongan lima ekzos edisi terhad ini, terdiri daripada yang ditandatangani oleh Jonathan Rea, Tom Sykes, Sylvain Guintoli, Chaz Davies dan Markus Reiterberger, harga akhir yang diperolehi adalah antara 1,010 euro (RM4,720) hingga 2,000 euro (RM9,346). Nampaknya, ia tidaklah begitu tinggi seperti yang dijangka tapi lihatlah pula nanti berapa harga unit yang ditandatangani oleh Valentino Rossi, Jorge Lorenzo dan Casey Stoner.