Aktor terkemuka Hollywood, Leonardo DiCaprio, yang bukan sahaja seorang pelakon berbakat besar dan juga aktivis alam sekitar, malah baru-baru beliau telah dilantik sebagai duta jenama bagi kenderaan elektrik buatan China, BYD.

Dengan perlantikan ini, DiCaprio dipertanggungjawabkan untuk mempromosikan “kenderaan cekap tenaga baharu” syarikat ini yang juga sebagai sebahagian daripada kempen “Cool the Earth by 1°C” bagi menjayakan “Ekosistem Tenaga Kosong Emisi”. Malahan DiCaprio juga akan bekerjasama dengan BYD sepanjang 2017 ini dalam usaha untuk “mengetengahkan dan mengumumkan pembangunan baharu” bagi barisan kenderaan di China.

“Leonardo DiCaprio layak diangkat sebagai inspirasi di seluruh dunia atas usahanya yang mahu menyelamatkan ekologi alam sekitar,” ujar pengurus besar perhubungan awam dan jenama BYD Sherry Li. Sambungnya lagi, “Sebagai duta jenama kami di China, kami gembira dapat bekerjasama dengan beliau dalam meningkatkan kesedaran berhubung perubahan iklim menerusi penggunaan kenderaan tenaga baharu ini.”

DiCaprio pula berpendapat, “Semua manusia di dunia ini kini sedar akan bahawa kenderaan yang menggunakan bahan api fosil adalah kurang efisien dan merupakan ancaman utama pada bumi. Maka saya sangat teruja untuk menyertai usaha bagi menambahkan lagi penggunaan kenderaan yang lebih mesra alam sekitar di China dan tempat lain.”