Volvo Car Malaysia, bersama Volvo Trucks Malaysia mengumumkan satu kerjasama dengan KidZania Kuala Lumpur, bertujuan memupuk budaya keselamatan kenderaan pada kanak-kanak, dan meningkatkan kemahiran hidup mereka.

Kerjasama ini akan menyaksikan Volvo Car Malaysia membina sebuah pusat pengedar di dalam bandar mesra kanak-kanak KidZania, dan mereka boleh mengalami kerja sebagai pengedar dan pereka kenderaan. Ini juga dapat membantu kanak-kanak tersebut meningkatkan kemahiran komunikasi, dengan memberikan pembentangan jualan kenderaan, atau menyatakan kreativiti masing-masing melalui satu perisian khas berkenaan gaya serta ciri keselamatan kenderaan.

Selain itu, mereka juga boleh mempelajari kepentingan duduk dengan betul dalam kenderaan, yang berkemungkinan besar melibatkan penggunaan tempat duduk kanak-kanak yang betul.

“Di Volvo, kami sentiasa berusaha untuk menjadikan dunia ini tempat yang selamat untuk semua pengguna jalan raya – satu bahagian besar untuk memastikannya adalah melalui pembelajaran. Kami dapati masih terdapat kurang pemahaman berkenaan penggunaan tempat duduk kanak-kanak yang betul di Malaysia,” kata pengarah urusan Volvo Car Malaysia, Lennart Stegland.

Sementara itu bagi Volvo Truck Malaysia pula, mereka mensasarkan kepada kepekaan jalan raya yang melibatkan trak bersaiz besar. Antara program yang akan dijalankan adalah kempen ‘Berhenti, Tengok, Lambai’ dan kelas pengajaran mengesan titik buta dan etika atas jalan yang betul.